wyznacz miejsce zerowe funkcji
badanie funkcji : wyznacz miejsce zerowe funkcji
f(x)=x2(x+1)
4 maj 12:38
5-latek: licznik =0 i sprawdzamy potem czy nie nalezy do dziedzxiny
4 maj 12:40
Hajtowy:
Jeśli tak to wygląda to jest bardzo prosto
| | miejsca zerowe | |
f(x)= |
| |
| | dziedzina | |
4 maj 12:40
funkcje : czyli jak dziedziną jest R/(−1) to miejsce zerowe wynosi −1?
4 maj 12:42
Kaja: nie.
żeby policzyc miejsce zerowe podstaw za f(x) zero
4 maj 12:44
Kaja: dziedzine wyznacza sie po to żeby sprawdzic, czy to co wyliczysz należy do dziedziny. jesli
należy to to jest ms. zerowe, jesli nie należy to nie.
4 maj 12:45
funkcje : czyli:
0=0
dobrze to rozumiem?
4 maj 12:46
5-latek: Jest taki wierszyk Pamietaj cholero nie dziel przez 0
Podstaw sobie za x=−1 i co dostaniesz ?
4 maj 12:48
Kaja: | | x2 | |
nie podstawiaj za x tylko za f(x), czyli 0= |
| /*(x+1) |
| | x+1 | |
0=x
2
x=0 ∊D więc jest to ms. zerowe
4 maj 12:50
funkcje : no i tak wyjdzie
chyba no nie?
4 maj 12:50
Kaja: patrz wyżej
4 maj 12:50
funkcje : a ok ok dzięki ciemna jestem wiemm haha
4 maj 12:50