W ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy 10, a piąty wyraz jest równy 80. Ob
HBO: W ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy 10, a piąty wyraz jest równy 80. Oblicz iloraz
tego ciągu.
Czyli mamy a
2=10 i a
5=80 i to dziele przez siebie?
4 maj 12:33
5-latek: =q3 u wylicz z tego q
4 maj 12:35
Kaja: a5=a2*q3
80=10*q3 /:10
8=q3
q=2
4 maj 12:35
5-latek: Witaj
Kaju

Ale to jest maturzysta wiec takie rzeczy powinien znac
4 maj 12:37
Kaja: Witaj 5−latku

mógłby poszukać w tablicach, ale maturka już blisko, więc niech nie traci czasu na szukanie
wzorów
4 maj 12:40
5-latek: Tylko pytanie czy na maturze znajdzie
4 maj 12:41
Kaja: w tablicach ułożone jest działami. tam tego nie ma aż tak dużo
4 maj 12:43
HBO: Dlatego trzeba robić, by na maturze było wiadomo jak to rozwiązać
4 maj 12:50