x^2-10x+25>0
HBO: x
2−10x+25>0
obliczyłem Δ=0
| | b | |
czyli teraz x1=x2=− |
| tak? |
| | 2a | |
4 maj 12:17
Kaja: tak. potem narysuj sobie parabolę i odczytaj rozwiązanie nierówności
4 maj 12:18
HBO: no dobra, ale jak mi wyszło x=−5 to jak tą parabolę narysować, przecierz jest tu tylko jedne
miejsce zerowe
4 maj 12:22
HBO: *jedno
4 maj 12:22
Kaja: x=5
ale ty masz nierówność a nie równanie. narysuj sobie oś i zaznacz to miejsce zerowe, a
następnie narysuj parabolę
4 maj 12:28
HBO: i to ma być wierzchołek paraboli?
4 maj 12:28
Kaja: ona będzie miała ramiona skierowane do góry (bo współczynnik a jest dodatni), a wierzchołek
będzie miał współrzędna x równą 5
4 maj 12:29
HBO: OK, dzięki
4 maj 12:30