Wyznacz równanie prostej.
Debs: Hej, mam takie zadanko:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x + y + 1 = 0 i przechodzącej przez punkt
P(4,3).
____________________________________________________________________________
Zrobiłam to tak:
Najpierw przekształciłam z postaci ogólnej, na kierunkową:
4x + y + 1 = 0 |−4x
y + 1 = −4x
y = 1 − 4x
Potem podstawiłam dane do wzoru, który znalazłam w tablicach maturalnych:
y = a (x − x
0) + y
0
y= −4 (x − 4) + 3
y= −4x + 16 +3
y= −4x + 19
Prosta jest prostopadła, kiedy a
1 * a
2 = −1
−4 * a
2 = −1
Czyli równanie prostej:
Jednak wynik ten nie zgadza się z odpowiedziami

Nie wiem, co robię źle... Powiecie mi, gdzie popełniłam błąd?
4 maj 11:41
Bogdan:
4x + y + 1 = 0 ⇒ y = −4x − 1
4 maj 11:43
Debs: Aaa no, tak też zrobiłam, źle przepisałam z zeszytu xD
4 maj 11:45
Bogdan:
k
1: y = −4x − 1, a
1 = −4
| | 1 | | 1 | |
k2: y = a2x + b2, P(4, 3)∊k2, K−2⊥k1 ⇒ a2 = |
| , y = |
| (x − 4) + 3 |
| | 4 | | 4 | |
4 maj 11:45
Bogdan:
Przekształcenie robisz w jednym kroku, trochę nie wypada pisać:
4x + y + 1 = 0, y + 1 = −4x, y = −4x − 1
Sugeruję zapisać od razu: y = −4x − 1
4 maj 11:47
Bogdan:
poprawiam zapis k2⊥k1
4 maj 11:48
Debs: Aaaahh no tak

Podstawiłam ten punkt do tej pierwszej prostej, zamiast do tej prostopadłej

Ok, dziękuje bardzo
4 maj 11:52