matematykaszkolna.pl
to już... maturzysta: jaki temat jutro na polskim obstawiacie macie już stracha ja tak.
4 maj 11:27
Marcin: Widzę że się zaczęło
4 maj 11:28
marzena: oj tak, strach pomyśleć co to jutro będzie emotka
4 maj 11:29
5-latek: Jutro bedzie taki sam dzien jak kazdy inny emotka
4 maj 11:35
Marcin: Też tak sądzę emotka
4 maj 11:36
Debs: Ja sobie na wszelki wypadek powtórzę "Tango", bo jeszcze ponoć nie było, a w sumie Mrożek umarł niedawno, więc jest okazja xD Oby nie "Potop"
4 maj 11:43
jakubs: Tylko nie Potop i Wesele, bo to będzie dla mnie masakra
4 maj 11:49
Nieuchwytny: Najgorsza lektura na maturę to Ferdydurke.
4 maj 11:53
Debs: Ferdydurke dla mnie w sumie nie najgorsze, tam te łydki, pupy i gęby da się ogarnąć, ale te wszystkie Potopy, Quo Vadis, Chłopi itp... Brrrrr... Boję się wymyślać, co dalej xD
4 maj 11:56
zawodus: Czytałem to kiedyś głupota totalna Taki słowacki czy Mickiewicz się zioła najarali napisali głupoty, a potem człowiek musi się męczyć i zadawać sobie pytanie co autor miał na myśli Jakbym takie pytanie miał, to bym napisał: zapytajcie autora emotka ja nie jestem wróżką
4 maj 11:56
Debs: Dokładnie xD A często autor wcale nie miał na myśli tego, co jest w kluczu
4 maj 11:58
Tyrmand: Mickiewicz jest właśnie całkiem prosty. Moim zdaniem lektury do końca XIX w. nie są takie najgorsze
4 maj 11:59
Nieuchwytny: Ogólnie lektury z zarysem historycznym są sporo łatwiejsze. Jeżeli czegoś nie wiesz piszesz o Napoleonie itd.
4 maj 12:01
Tyrmand: no w takim przypadku to przynajmniej walor można dostać emotka
4 maj 12:02
Marcin: Tango to jest dopiero poryte! " Edek decyduje się przejąć władzę po Arturze. Wprowadza dyktat czystej siły fizycznej. Pozostali nawet nie próbują protestować. Zakłada marynarkę Artura, przynosi magnetofon, włącza tango „La cumparsita” i prosi Eugeniusza do tańca, na co ten się zgadza. Tańczą la cumparsitę jak należy, ze wszystkimi figurami." Edek sobie z Gienkiem tanczą za zakończenie dzieła, takie tam
4 maj 12:02
Tyrmand: no ale czego się spodziewałeś po grotesce?
4 maj 12:03
Debs: Właśnie mi te po XIX w. wydają się być prostsze, bo tak naprawdę najważniejsze jest główne przesłanie, więc można pofilozofować, a w Mickiewiczach i Sienkiewiczach trzeba znać plan wydarzeń...
4 maj 12:09
Tyrmand: może dlatego mi się wydają prostsze, że w 1. i 2. klasie miałem jeszcze trochę czasu czytać lektury
4 maj 12:11
Marcin: Ja nie przeczytałem żadnej lektury. Że tak się pochwalę
4 maj 12:12
Hajtowy: Marcin ja streszczenia i audiobooki teraz ... Obstawiam Dżumę wraz z Zdążyć przed Panem Bogiem oraz Ludzie bezdomni Np. opisać postawę lekarzy emotka
4 maj 12:16
Saizou : Tango jest super (w szczególności sztuka) Ferdydurke nie dadzą na podstawie (za trudne jest)
4 maj 12:16
Hajtowy: Ferdydurke i Tango to są powalone lektury Nie mówiąc o Weselu
4 maj 12:17
Marcin: Dziady i Potop też są powalone.
4 maj 12:17
Hajtowy: Racja Marcinie Potop, Chłopi. ... emotka
4 maj 12:18
Marcin: Aj przepraszam.. Jak mogłem zapomnieć o Chłopach
4 maj 12:19
Marcin: Chociaż jeżeli chodzi o Chłopów, to jeszcze można lać wodę
4 maj 12:20
Hajtowy: To mówisz, że pamiętasz coś z Nie−Boskiej Komedii?
4 maj 12:21
Nieuchwytny: Pisanie wypracowania z dwudziestolecia międzywojennego i współczesności, to katorga. Pomijając kilka ciekawych i fajnych lektur, jak przedwiośnie czy Dżuma.
4 maj 12:22
Debs: Ah, ja też nie przeczytałam żadnej lektury w liceum Nie, żebym w czwartek pisała rozszerzenie z polskiego xD
4 maj 12:22
Tyrmand: Jeśli chodzi o ciekawe (nie łatwe) to Potop jest świetny, tylko że już niewiele pamiętamemotka
4 maj 12:25
Marcin: Nie−boska spoko, jeżeli chodzi o motyw rodziny emotka
4 maj 12:25
jakubs: Niech dadzą Lalkę
4 maj 12:57
Marcin: Też bym się ucieszył emotka
4 maj 13:00
Hajtowy: Ja nieemotka nie znam tej lektury nawet
4 maj 13:00
kyrtap: ja też jej nie chcę widzieć na oczy na maturze
4 maj 13:09
Hajtowy: Idziemy na labe jutro?
4 maj 13:10
Marcin: Lalki nie znacie?
4 maj 13:11
kyrtap: nie znam
4 maj 13:12
Hajtowy: A no nie znamy... Wole dżumę i dostać swoją 0,7 obiecaną
4 maj 13:12
Marcin: To przeczytaj streszczenie, masz czas
4 maj 13:13
Marcin: ale się napaliłeś na tą 0,7
4 maj 13:14
kyrtap: Proszę niech jest Potop
4 maj 13:14
Hajtowy: Marcinie po maturze możemy na spółkę wypić Ty pół ja pół xd
4 maj 13:15
4 maj 13:15
Marcin: Hajtowy, wypiję 0,35 i reszta 4you
4 maj 13:17
Hajtowy: Polski ang... Boże co to ma być Powinna być sama matma na maturze a nie
4 maj 13:20
kyrtap: Hajtowy tylko dwa razy się sprawdziło to co ona przewidziała
4 maj 13:21
Hajtowy: Bo 2 razy przewidywała Teraz 3 raz i ... zobaczymy
4 maj 13:23
Marcin: Ale ona nie typuje tylko Dzumy jeszcze np Weseleemotka
4 maj 13:24
kyrtap: I tak pewnie dadzą to czego nie czytałem
4 maj 13:30
Marcin: A ja dzisiaj idę spać o 20, yea
4 maj 13:38
kyrtap: wow nowość emotka
4 maj 13:40
Marcin: Będę wyspany na maturze, że hoho
4 maj 13:41
Hajtowy: Też tak chce, ale mnie już trzęsie na samą myśl matury z polskiegoemotka
4 maj 13:43
Marcin: Jakbyś nie spał przez 30 godzin, to matura z polskiego nie robiłaby Ci różnicy
4 maj 13:48
kyrtap: co sądzicie o Konradzie Wallenrod nie było jeszcze tego na maturze?
4 maj 13:51
zawodus: Marcin tylko nie zaśpij emotka
4 maj 13:52
kyrtap: haha Marcin wstaje jutro o ch... zaspałem
4 maj 13:52
Marcin: Coś Ty. W domu mi nie pozwolą zaspać Nic do Konrada nie mam
4 maj 13:53
Beti: Wallenroda na podstawie nie ma
4 maj 13:54
kyrtap: jest chyba?
4 maj 13:54
zawodus: No i widać jak się przygotowaliście
4 maj 13:55
kyrtap: ja bynajmniej ją czytałem i była omawiana w szkole u mnie
4 maj 13:55
Marcin: My jedziemy ponad program?
4 maj 13:56
Beti: w informatorze tego nie ma, więc na maturze się nie pojawi, u mnie nawet omawiana na lekcjach nie była
Hajtowy: Nie ma tego na podstawie programowej
kyrtap: kurde widzę że omówiłem te lektury które są zbędne na maturze tak jak i boską komedię
4 maj 13:57
Marcin: A co jest? Bo ja w sumie to nie wiem tak do końca
Beti: Ja się tam nastawiam na wesele i dżumę. Nawet sobie takie uniwersalne wstępy napisałam, żeby chociaż punkt za walor dostać
4 maj 13:58
kyrtap: jakie podaj?
4 maj 13:58
Beti: haha Boska komedia na rozszerzeniu tylko
4 maj 13:59
Marcin: Ja też chce
zawodus: Boska jest we fragmentach tylko na rozszerzeniu emotka
marzena: ja postaram się jak najwięcej wyciągnąć z podanego fragmentu będzie dobrze emotka
4 maj 14:00
Beti: o nie nie, nie dość, że spisane z neta to jeszcze będzie praca niesamodzielna pff mam napisane epoki, których nigdy nie znałam, jakieś daty, jedno zdanie o problematyce
4 maj 14:00
kyrtap: ja też będę marzena lał aby mieć zapisane kartki
4 maj 14:01
Beti: ja też, chociaż z próbnych nigdy poniżej 50% nie miałam to teraz się boję, że coś głupiego napisze i jakiś tam błąd kardynalny wpadnie emotka
4 maj 14:01
Marcin: ehh Beti, zawiodłaś mnieemotka
4 maj 14:02
4 maj 14:04
Marcin: ok, już czytam emotka
4 maj 14:10
4 maj 14:14
marzena: jejku, to Qvo vadis też może być
4 maj 14:15
Marcin: thanks emotka
4 maj 14:15
Marcin: Nie ma szans!
4 maj 14:16
Beti: Quo Vadis nie, kurde to chyba złą wersję wam podesłałam, na mojej wydrukowanej tego nie ma
4 maj 14:18
4 maj 14:19
Hajtowy: Beti, ale bryk ma dużo błędów rzeczowych emotka
4 maj 14:19
Beti: Ale to co przepisałam sobie to sprawdziłam.
4 maj 14:22
Hajtowy: To mozesz podzielic się wstępami do wypracowań ... np. Dżuma... Wesele... emotka
4 maj 14:43
Piotr 10: Dzuma juz byla na maturze w 2007 roku dla osób nieslyszacych http://bi.gazeta.pl/im/7/4106/m4106447.pdf
4 maj 14:46
Hajtowy: Piotrze ale niesłyszącymi to my nie jesteśmy
4 maj 14:49
Piotr 10: Tak tylko piszę, bo każdy mówi, że nigdy nie było emotka
4 maj 14:50
Marcin: Dlaczego niesłyszący piszą inną maturę?
4 maj 15:02
Piotr 10: Nie wiem. Jak pisałem egzamin gimnazjalny, to mój kumpel(niedosłyszący) też pisał inny egzamin
4 maj 15:03
Marcin: Dziwne, no ale co poradzisz emotka
4 maj 15:04
Piotr 10: Dobra idę sobie poczytać 'Chłopów'' W. Reymonta emotka
4 maj 15:04
kyrtap: nie wiem czy warto czytać świętoszka i makbeta co?
4 maj 15:07
Marcin: To nie są trudne pozycje, także co Ci szkodzi?
4 maj 15:08
kyrtap: ale i tak mam jeszcze kilka lektur do przeczytania
4 maj 15:08
kyrtap: a nie sądzę żeby zakończyli starą podstawę programową takimi lekturami
4 maj 15:09
Marcin: Co ma być to będzie
4 maj 15:09
Piotr 10: ....Niebo znajdę wszędzie gdy zabraknie tchuemotka
4 maj 15:11
kyrtap: zabraknie tchu na maturze
4 maj 15:12
Marcin: Piotrek z fan clubu Wydry?
Piotr 10: Oczywiście
Marcin: Tak czułem
4 maj 15:13
kyrtap: bez spiny są drugie terminy
4 maj 15:15
Marcin: Ja jak po polskim będę myśleć że nie zdałem, to zawale sobie całą maturę emotka
4 maj 15:16
kyrtap: Marcin nie wierzę że ktoś z nas tego nie zda no może trochę się boję o mnie ale trzeba wierzyć w siebie i pisać co do głowy przyjdzie emotka
4 maj 15:18
kyrtap: Ci sprawdzający jeżeli ktoś ma 28% naciągają mu do 30%
4 maj 15:19
Marcin: To nie chodzi o to że nie zdam, tylko chodzi o to co będę myśleć po polskim. O to w jakim będę nastroju. Wiadomo że wszyscy zdamy
4 maj 15:19
Marcin: To prawda że nasze matury sprawdzają nauczyciele z sąsiednich szkół?
4 maj 15:20
kyrtap: nie raczej
4 maj 15:21
kyrtap: a zresztą nie wiem
4 maj 15:21
Marcin: Kiedyś mi nauczycielka mówiła, że szkoły się tylko wymieniają. W sumie nie dobrze emotka
4 maj 15:22
jakubs: Maturki są podobno oceniane przez komisje w innym województwie.
4 maj 15:26
Draghan: Nie czytałem wszystkiego, co napisaliście, ale Panowie... W zeszłym roku wprowadzili coś takiego, że lektur pod matury nie bierze się ze spisu lektur (jak było poprzednio − mieli listę lektur, które mogły wystąpić na maturze i basta), tylko mogą wystąpić lekturki z całej podstawy programowej. Co to oznacza? Że jeśli np. w podstawie są napisane "wybrane dzieła autora XXX", a Wy w szkole np. przerobiliście dzieło A... To może się okazać, że na maturze będzie wymagane dzieło B tegoż autora i nie możecie mieć pretensji, że "tego nie przerabialiśmy". Takie skurczybyki. Tak nam tłumaczyła nasza polonistka i na to tłumaczenie takiego banału poświęciła 2 jednostki lekcyjne Nie wiem, czy w tym roku tego na powrót nie zmienili. Co mi się tu rzuciło w oczy... Co do lektur, to ja miałem na podst. Wallenroda, czyżby coś się w tej kwestii zmieniło? emotka Nie przejmujcie się tak tym polskim, bo to naprawdę nie jest trudny egzamin emotka I powodzenia jutro! emotka
4 maj 15:34
Marcin: Dla mnie polski to najgorszy dzień z matur Reszta zalezy od tego właśnie dnia
4 maj 15:43
muflon: Matury są wymieniane między OKE i tak naprawdę matury z Warszawy mogą być spradzane w Szczeninie ze Szczecina w Krakowie a z Krakowa w Białymstoku. Dlatego aby zapewnić 100% anonimowość nawet w liścir nz angielskim należy podpisać się XYZ i nie należy podawać miejsca zamieszkania etc. Po za tym szkoła tylko udostępnia sale, bo de facto to CKE organizuje maturę a nie szkoły, więć nie ma możliwości żeby szkoły się wymieniały maturami do sprawdzania.
4 maj 15:47
Marcin: Ok, to moja nauczycielka coś mi ściemniała, cwaniara
4 maj 15:48
Hajtowy: T.Love − "Tak bardzo chciałbym..." dostać Dżumę... emotka
4 maj 16:14
Draghan: Dżuma była do chrzanu Najlepsza lektura w technikum, to była "Zbrodnia i kara" oraz "Potop" emotka
4 maj 16:17
Hajtowy: Draghan https://www.youtube.com/watch?v=fNU2Q7_s8TU .... więc nie może być
4 maj 16:18
Marcin: Hajtowy, Ty tak bardzo chcesz tą Dżumę, bo dostaniesz flaszkę, nie?
4 maj 16:18
Draghan: XDD Wesoło Wam, widzę
4 maj 16:19
Hajtowy: No! Ale tak też na poważnie to chciałbym bo znam w miarę tę lekturę − przedwiośnie też znam w miarę emotka
4 maj 16:19
Marcin: Dobra dobra. I tak wiem ze chodzi o flaszkę
4 maj 16:20
Hajtowy: Marcinie tak na serio, to mi nie chodzi o flaszkę, gdyż alkoholu nie piję. Po prostu chciałbym zdać tę maturę bo dla mnie jest koszmarem ... Mimo, iż nasz to język ojczysty to się boje tej matury jakbym miał po chińsku ją pisać... emotka
4 maj 16:21
Marcin: Jak to nie pijeszemotka Nie załamuj mnie przed maturąemotka
4 maj 16:28
Hajtowy: No Marcin! Nie załamuj się! Matma będzie na 102%! xd
4 maj 16:32
MCC: chce dzume albo inny swiat, sadze tez ze moze byc tango lub wesele, ale nie za bardzo za nimi przepadam
4 maj 16:34
Marcin: No jak sobie zsumuję podstawę i rozszerzenie, to może i tak
Marcin: Tango jest poryte, nie wierzę, ze będzie jutro na maturze emotka
Hajtowy: Mówisz, że rozszerzenie na 100% a podstawa tylko 2% ? emotka
4 maj 16:35
MCC: moze byc tango ze wzgeldu na to ze 50 rocznica wydania i autor zmarl w sierpniu zeszlego roku
4 maj 16:36
Marcin: To byłyby jaja Mimo 100% z rozszerzenia, nie zdałbym matury emotka
4 maj 16:36
Hajtowy: A Dżuma do Ciebie nie przemawia? 100 rocznica I wojny światowej 75 rocznica II wojny światowej Poza tym Dżuma, Inny Świat, Zdążyć przed Panem Bogiem ... to wszystko jest tak jakby w czasie wojny emotka Wesele? Powstanie Kościuszkowskie − też któraś tam rocznica Powstanie Warszawskie − też któraś tam rocznica Wesela nie trawie, nie rozumiem ... jest jakieś poryte Tango jest wgl jeszcze gorsze...
4 maj 16:37
Marcin: Oj tam emotka Dzuma jest związana z wojną a mamy teraz dwie okrągłe rocznice I i II wojny światowej emotka
4 maj 16:38
Draghan: Jak lektura nie podpasuje, zawsze można bawić się w Wieszcza, znaczy interpretować wiersze xD
4 maj 16:38
Hajtowy: Postawy lekarzy wobec Dżumy... Porównaj (scharakteryzuj) Bernarda Rieux'a z Markiem Edelmanem bądź Doktorem Judymem [cała trójka to lekarze]

nawias
x
nawias
nawias
y
nawias

4 maj 16:41
4 maj 16:43
Hajtowy: Judym jest z Ludzi bezdomnych
4 maj 16:44
Marcin: Wiem, dlatego pytam czy miał styczność z dzumą Taki temat dałeś: "Postawy lekarzy wobec Dżumy..."
4 maj 16:45
Hajtowy: On nie miał styczności z dżumą emotka Ale lekarzy w Dżumie było trzech! emotka Bernard Rieux, Castel, Richard emotka Co do pozostałych ( tych 2 − bo są mniej znani ) Castel – stary lekarz, to on pierwszy wypowiada straszne dla mieszkańców słowo „dżuma”. Potem produkuje własne serum. Ciekawie przedstawiona jest jego relacja z żoną. Narrator mówi, że państwa Castel nie łączyło wielkie uczucie. Gdy jednak w czasie wybuchu epidemii pani Castel była poza bramami miasta, jako jedyna postanowiła wrócić – zrozumiała, że tak bardzo brakuje jej męża, że jest gotowa zaryzykować życie. Ostatecznie Castel umiera na dżumę. Richard – lekarz, sekretarz syndykatu lekarzy.
4 maj 16:47
Marcin: a.. To były dwie osobne propozycje tematów
4 maj 16:48
Hajtowy: Marcin Ty się lepiej matematyką zajmij Polski coś nie jest w Twoim guście
4 maj 16:50
Draghan: XDDDDDDD Zabawni jesteście
4 maj 16:51
4 maj 16:52
Marcin: Jak nie w moim jak w moim! jakbym zobaczył coś takiego na maturze: Postawy lekarzy wobec Dżumy... Porównaj (scharakteryzuj) Bernarda Rieux'a z Markiem Edelmanem bądź Doktorem Judymem [cała trójka to lekarze], to bym się kłócił
4 maj 16:53
Hajtowy: Polski mnie dzisiaj kocha Jutro mnie będzie kochać matematyka emotka Pojutrze mnie będzie kochać angielskiemotka Po pojutrzu kocha mnie prezentacja
4 maj 16:54
Marcin: Nie stresuj się tak!
4 maj 16:57
Piotr 10: Będzie Ferdydurke XD
4 maj 16:57
Hajtowy: Piotrze Ferdydurke jest trudną lekturą i chyba się nie odważą jej dać...
4 maj 16:58
Nieznajomy : Witam wszystkich mogę co nie co napisać o maturze z języka polskiego i wytypować parę lektur ,które mogą się pojawić . Przeglądając wiele arkuszy doszedłem do wniosku ,że lektury ,które ukazane są w arkuszu nie pojawiają się tam przypadkowo , zazwyczaj CKE opiera się na okrągłych rocznicach np. napisania danego utworu bądź wybuchu powstań itp. O to moje propozycje : Powieść : 1. Potop 2. Dżuma 3. Inny Świat Dramat : 1 .Wesele 2. Tango Wiersz : Czesław Miłosz , Tuwim , Jednak myślę ,że w tym roku nie pojawi się wiersz , bardziej dramat i tu na pierwszy miejscu obstawiam "Wesele" , myślę ,że drugi temat będzie odnosił się do "Potopu" − zapewne będzie połączony z jakąś inną lekturą możliwe ,że nawet z przypadkową , która nie jest związana z żadną okrągłą rocznicą (myślę ,że mógłby to być Inny Świat) . Co do trudności to obstawiam ,że czytanie ze zrozumieniem będzie prostsze niż w tamtym roku , tematy wypracowań zapewne na takim samym poziomie ,ale trudniejsze niż te z operonu .
Piotr 10: Tak na dobicie uczniów....
Piotr 10: Rodzina Hurlęckich, Młodziaków, itd
4 maj 16:59
Nieznajomy : Marcin : wątpliwe ,żeby była charakterystyka postaci , to ostatnia "stara matura" więc na pewno będą trudniejsze tematy .
4 maj 17:00
Marcin: Zadne Ferdydurke! Dzięki nieznajomy! Masz jeszcze jakieś ciekawe rady?
4 maj 17:01
Marcin: Dlaczego trudniejsze? Jak ja nie chce trudniejszych..
4 maj 17:02
Nieznajomy : Hajtowy " Ferdydurke prędzej dali by w tamtym roku ( okrągła rocznica powstania utworu) , podobne zdanie mam o "Jądrze Ciemności " .
Marcin: Niech się na matmie na nas wyżyją!
Piotr 10: Jakby Dzuma byla to moze obraz państwa totalitarnego oraz sposoby walki ze złem?
Nieznajomy : Marcin: Już w tamtym roku , tematy wypracowań nie były za łatwe , więc podejrzewam ,że i w tym roku tak będzie , oczywiście mogę się mylić nie jestem jasnowidzem
4 maj 17:03
Draghan: "to ostatnia "stara matura" więc na pewno będą trudniejsze tematy ." − nie jest to ostatnia stara matura emotka
4 maj 17:04
Marcin: Jak w temacie nie jest napisane, ze mam się odwołać do całości utworu, to mogę lać wodę z tego tekstu, nie?
4 maj 17:04
Draghan: Jak się odwołasz do całości (jak wątpliwej jakości by nie była), to prawdopodobnie dostaniesz bonusowe punkty emotka
4 maj 17:06
Piotr 10: Walory
4 maj 17:08
Marcin: Walory to ja będę mieć na pewno
4 maj 17:11
Piotr 10: A jest ktoś dyslektykiem może ?
4 maj 17:14
MCC: ciekawe kto uklada tematy wypracowan a maturze, może by tak zapytac tej osoby co bedzie
4 maj 17:17
Marcin: Jak znasz tą osobę, to pytaj i daj nam znać emotka
4 maj 17:22
Hajtowy: 150 rocznica śmierci Stefana Żeromskiego jest Ludzie Bezdomni, Przedwiośnie? Już się boje tej maturyemotka
4 maj 17:24
Hajtowy: Od rana nic nie jadłem przez głupią maturę z polskiego
4 maj 17:24
Piotr 10: Rok temu było Przedwiośnie, więc wątpie
4 maj 17:26
Marcin: Ty stwierdziłeś, ze polski nie jest w moim guście, a ja się jakoś nie boję 4% ludzi tylko nie zdaje tej maturki emotka
4 maj 17:27
zombi: A czym się tu stresować? Jak wejdziesz kompletnie zapomnisz o stresie i 3h później będziesz się zastanawiał czemu się bałeś.Luuuzik panowie, co ma być to będzie. Wsio
4 maj 17:27
taki sobie on: marcin pewnie lepiej lać wode i pisać cokolwiek niż oddać arkusz prawie pusy heh. Co do starej matury to przepraszam za pomyłkę emotka
4 maj 17:29
Hajtowy: Bo na próbnej miałem 10% to się boję
4 maj 17:29
Marcin: Serio? Ja wszystkie próbne bez przygotowania zdałem
4 maj 17:32
nieznajomy: Przedwiośnia nie będzie, myśle ,że Ludzi Bezdomnych także emotkaChodź lepiej powtórzyć na wszelki wypadek .
4 maj 17:32
52: Hajtowy skup się najlepiej nad czytaniem za zrozumieniem jesteś w stanie wyciągnąć z tego z 15 pkt. Potem wypracowanie pisz ostrożnie to co wiesz najlepiej na podstawie tekstu który masz dany i jakoś to będzie emotka Ja na próbnej miałem 40 %, ale OPERON dał bardzo udziwnioną maturę więc będzie dobrze emotka
4 maj 17:33
Hajtowy: Z Czytania ze zrozumieniem na Operonie miałem 7 pkt ... a ogólnie zawsze jakieś 14−16 pkt miałem... Polski....
4 maj 17:35
52: Ta samo ja miałem na Operonie 8pkt ... z tekstu ale zawsze właśnie granice 12−17pkt były emotka
4 maj 17:36
nieznajomy: Zachęcam was żebyście pierwsze zaczeli pisać wypracowanie a dopiero później zajeli się czytaniem ze zrozumieniem emotka
4 maj 17:36
Hajtowy: Nigdy w życiu Jak zobacze wypracowanie to sie nie bede skupiał na czytaniu ze zrozumieniem ... wolę z czytania jak najwięcej wyciągnąć emotka wypracowanie może jakieś pkty dostane i zdam na te 30% emotka
4 maj 17:38
52: Dokładnie. Najpierw czytanie ze zrozumieniem...
4 maj 17:39
nieznajomy: Hajtowy wierz mi lepiej zdobyć 50 pkt z wypracowania niż 20 z czytania ze zrozumieniem , na wypracowanie musisz poświecić o wiele więcej czasu , gdy zaczniesz od wypracowania możesz na spokojnie pomyśleć, pisać w brudnopisie i napisać całkiem dobre wypracowanie −sprawdzona metoda
4 maj 17:44
kyrtap: najlepiej poświęćcie 50 minut na czytanko a potem 2 h na wypracowanie
4 maj 17:48
nieznajomy: Można i tak emotka
4 maj 17:50
jakubs: Czytam te po!@$# utwory literatury współczesnej i nic nie ogarniam, jak dadza inny swiat czy zdążyć przed panem bogiem to czeka mnie sierpien
4 maj 18:04
Marcin: Ściemniasz emotka Załózmy, ze napiszesz czytanie ze zrozumieniem na 11 pkt. 10/50 z pisania to za nic się dostaje emotka I juz masz zdane emotka
4 maj 18:06
Draghan: Najlepiej, to niech każdy poświęci na każdą z części tyle, ile potrzebuje emotka Pierwsza część jest stosunkowo prosta i nie wymaga wiele czasu, a do tego jest... pierwsza. Chyba lepiej zrobić najpierw ją, oczywiście nie marnując za wiele czasu na "gapienie się sufit", a resztę dostępnego czasu całkowicie poświęcić na wypracowanie... emotka Wtedy na spokojnie każdy coś napisze emotka Najlepsza rada ode mnie − uważnie przeczytajcie temat i zdajcie sobie sprawę, czego dokładnie się od Was wymaga, a jeśli piszecie na brudno, przepiszcie sobie temat u góry. I podczas pisania często patrzcie, czy nadal się tego tematu trzymacie emotka Bo niefajnie byłoby "iść za ciosem" i... stracić równowagę, siłą rozpędu emotka
4 maj 18:06
kyrtap: ja Draghan od razu piszę na żywca wypracowanie bez zbędnych brudnopisów
4 maj 18:11
Draghan: Ja też tak zawsze piszę emotka A tak z ciekawości − jakie Ci to daje rezultaty, kyrtap? emotka
4 maj 18:13
kyrtap: nie bardzo wiem o jakie rezultaty pytasz?
4 maj 18:27
Draghan: Np. maturki próbne
4 maj 18:30
kyrtap: 62 % miałem z polskiego
4 maj 18:31
kyrtap: ale coś czuję że teraz będzie gorszy wynik
4 maj 18:32
Draghan: Nie czuj Będzie git
4 maj 18:35
kyrtap: mam taką nadzieję emotka
4 maj 18:36
bajeczny: Pisałem maturę kilka lat temu i powiem tak, jeśli umiesz się wysławiać po polsku, stosujesz się do zasad pisania takich wypracowań, czyli używanie akapitów, podział na wstęp, rozwinięcie itp. i znasz podstawy lektur, już nie mówię to u zagłębianiu się w szczegóły poszczególnych książek, ale: główni bohaterowie, główny wątek, epoka w jakiej powstało dzieło i główna charakterystyka danej epoki (np. pozytywizm − praca u podstaw), główna problematyka jaką podejmuje autor to z wypracowaniem nie będzie problemu. Pamiętam, że w ogóle nie napisałem zakończenia, tematykę lektury, bodajże Granicy Nałkowskiej, znałem powierzchownie, a zaliczyłem maturę na 70%.
4 maj 19:20
Nieuchwytny: Warto też zauważyć że, matury są tworzone z +/− 2 lata do przodu. Więc pojawienie się z związku ze śmiercią Śp. Mrożka, Tanga jest mało prawdopodobne, zważywszy na to że to ciężka, idiotyczna lektura.
4 maj 19:29