matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo tyu: czy ktoś może mi wytłumaczyć jedno przekształcenie w tym zadaniu
  9  
O pewnym zdarzeniu A⊂Ω wiadomo, że P(A')≥

Wykaż, że dla dowolnego B⊂Ω zdarzenia
  10  
  1  
zachodzi P(A∩B)<

5  
tutaj https://matematykaszkolna.pl/forum/82986.html jest rozwiązanie. ale nie wiem skąd jest ta P(A∩B) ≤P(A) nierówność, czyli ostatnia linijka rozwiązania Domyślam się, że ona ma związek poniższą własnością prawdopodobieństwa jeżeli A ⊂ B, to P(A) ≤ P(B)
4 maj 10:14
Marcin: P(A∩B) ≤P(A) Część wspólna dwóch zbiorów, nie może być przecież większa od żadnego z tych zbiorów.
4 maj 10:19
tyu: aha, rozumiem, czyli mamy zbiór A {1, 2, 3, 4} i zbiór B {4, 5, 6,} więc pradopodobieństwo, że wystąpi liczba 4, nie może być większe niż prawodpobieństwo, że wystąpi np liczba 1,2, 3, 4 ? Rozumiem to, ale staram się to jeszcze "zobrazować" na zbiorach − choć nie wiem, czy dobrze to napisałem .
4 maj 10:23
tyu: dziękuję za wytłumaczenie emotka
4 maj 10:25
Marcin: No i w Twoim przypadku częścią wspólną tych dwóch zbiorów jest tylko 4. Załóżmy sytuację, że masz zbiory A {1,2,3,4,5,6} B {2,3,4} Część wspólna to {2,3,4}, czyli jeden zbiór, ale na pewno nie więcej. Czyli na tym przykładzie widać, że część wspólna nie może być większa niż zbiór B emotka
4 maj 10:29
tyu: okej, rozumiem. Twój przykład jest lepszy. Już zapisuję go do kajecika. Dzięki emotka
4 maj 11:09