kombinatoryka
piotr: Ile jest w tym zbiorze liczb parzystych a ile nieparzystych?.Ten zbiór to (1,2,3...2n−3) xd
4 maj 00:35
BeforeU: ostatnia liczba jest nie parzysta więc parzystych jest n2−1 a nie parzystych
n2
Chyba nie wiem do konca
4 maj 01:55
BeforeU: gdzie n jest liczba wszystkich liczb w tym zbiorze
4 maj 02:00
Toskan:
Najlepiej jakby ktoś wytłumaczyłem. Też się spotkałem w indukcji matematycznej chyba ze
zbiorami
{1, 2, 3,..., 5n+7}
Jak to rozumieć?
4 maj 04:55
zawodus: Bierzemy n=1
Wtedy nasz zbiór to
1,2,3,...,12
Bierzemy n=2
Zbiór to
1,2,3,4,...,17
Itd
4 maj 10:31
Toskan: Dzięki.
4 maj 15:48
PW: A tak wracając do pytania: − ile jest parzystych, a ile nieparzystych − można odpowiedzieć, że
po połowie lub jednego rodzaju jest o jedna więcej. Co druga liczba w takim zbiorze liczb
naturalnych "bez luk" jest parzysta. Wystarczy ustalić ile jest kolejnych dwójek liczb w tym
zbiorze:
| | 2n−3 | | 2(n−2) | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| + |
| = (n−2) + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
− tak więc mamy (n−2) liczb parzystych i (n−2) liczb nieparzystych,
plus jedna − ostatnia
liczba, która nie ma pary. Ta ostatnia liczba jest nieparzysta, więc w sumie w badanym zbiorze
jest
(n−2) liczb parzystych
(n−2+1) = (n−1) liczb nieparzystych.
4 maj 18:08
piotr: No dzieki wielkie.
4 maj 22:50