moja zmora, pomocy
eva: Punkty A=(−3,2), B=(5,−2), C=(4,3) są kolejnymi wierzchołkami trapezu prostokątnego ABCD o
podstawach AC i CD. Oblicz współrzędne wierzchołka D tego trapezu.
4 maj 00:02
Toskan:
Ja sobie zaznaczyłem w układzie współrzędnych te trzy wierzchołki. Widać wtedy, że punkt D może
być w dwóch miejscach. Będą dwa przypadki. (bo podstawa AC)
Następne kroki:
Przypadek 1
a) Wyznaczenie prostej AC
b) Wyznaczenie prostej równoległej do AC przechodzącej przez punkt B
c) Wyznaczenie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez punkt A
d) Punkt wspólny prostych z podpunktu b), c). będzie punktem D.
Przypadek 2
a) Wyznaczenie prostej AC
b) Wyznaczenie prostej równoległej do AC przechodzącej przez punkt B
c) Wyznaczenie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez punkt C
d) Punkt wspólny prostych z podpunktu b), c). będzie punktem D.
4 maj 05:04