Krótkie pytanie odnośnie trójmianu kwadratowego
adr: Krótkie pytanie odnośnie trójmianu kwadratowego
Jeżeli w zadaniu jest mowa o dwóch miejscach zerowych warunek jest Δ>0?.
Jeżeli jest mowa o dwóch pierwiastkach (czyli albo dwa miejsca zerowe albo jedno miejsce zerowe
− pierwiastek dwukrotny) to założenie Δ≥0?
Chodź mi w sumie o różnice między użyciem w zadaniu słowa "pierwiastek" i "miejsce zerowe".
Pytam w kontekście zadanka
https://matematykaszkolna.pl/forum/249071.html, czy w takim przypadku Δ≥0?
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno
3 maj 23:26
Toskan: Nie ma żadnej różnicy w tych terminach.
Miejsce zerowe funkcji kwadratowej to się zwykle nazywa pierwiastek jakiś tam. Nie mylić z
pierwiastkiem arytmetycznym

Jak są dwa różne pierwiastki to Δ > 0
Jak takie same to Δ=0
4 maj 05:20
P@weł: poprawiam toskana
Jak są dwa różne pierwiastki to Δ > 0
Jak takie same to Δ≥0
4 maj 05:43
Toskan:
Nie nie Paweł patrz
Pierwiastki jak są takie same to musi być Δ=0. Dla Δ>0 mamy różne pierwiastki.
Warunek Δ≥0 mówi nam, że pierwiastki mogą się powtarzać lub nie, a nam zależy na wyznaczeniu
tylko tych, gdzie się powtarzają czyli Δ=0 (pierwiastek podwójny).
Δ≥0 ⇔ Δ>0 ∨ Δ=0
4 maj 06:33