matematykaszkolna.pl
Krótkie pytanie odnośnie trójmianu kwadratowego adr: Krótkie pytanie odnośnie trójmianu kwadratowego Jeżeli w zadaniu jest mowa o dwóch miejscach zerowych warunek jest Δ>0?. Jeżeli jest mowa o dwóch pierwiastkach (czyli albo dwa miejsca zerowe albo jedno miejsce zerowe − pierwiastek dwukrotny) to założenie Δ≥0? Chodź mi w sumie o różnice między użyciem w zadaniu słowa "pierwiastek" i "miejsce zerowe". Pytam w kontekście zadanka https://matematykaszkolna.pl/forum/249071.html, czy w takim przypadku Δ≥0? Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno emotka
3 maj 23:26
Toskan: Nie ma żadnej różnicy w tych terminach. Miejsce zerowe funkcji kwadratowej to się zwykle nazywa pierwiastek jakiś tam. Nie mylić z pierwiastkiem arytmetycznym emotka Jak są dwa różne pierwiastki to Δ > 0 Jak takie same to Δ=0
4 maj 05:20
P@weł: poprawiam toskana Jak są dwa różne pierwiastki to Δ > 0 Jak takie same to Δ0
4 maj 05:43
Toskan: Nie nie Paweł patrz Pierwiastki jak są takie same to musi być Δ=0. Dla Δ>0 mamy różne pierwiastki. Warunek Δ≥0 mówi nam, że pierwiastki mogą się powtarzać lub nie, a nam zależy na wyznaczeniu tylko tych, gdzie się powtarzają czyli Δ=0 (pierwiastek podwójny). Δ≥0 ⇔ Δ>0 ∨ Δ=0
4 maj 06:33