całka
student: całka problem
przez podstawienie nie wychodzi, na wolframie wynik: lnx+ln(x+1)+c
może ktos dać jakiś pomysł
3 maj 22:39
3 maj 22:40
ICSP: Wynik z wolframa nie jest poprawny.
3 maj 22:41
student: a jednak ja jestem ślepy, na wolframie też jest tak jak napisałeś, dzięki za pomoc
3 maj 22:45
3 maj 22:56
ICSP: a co tak w ogóle chcesz zrobić ?
3 maj 22:57
student: chce obliczyć szereg z kryterium całkowego
3 maj 22:58
student: no nie wiem jak to zrobić...
3 maj 23:02
ICSP: hmm, nie znam tego kryterium niestety.
Zbieżność natomiast badałbym z kryterium porównawczego w postaci granicznej
3 maj 23:05
student: w tym zadaniu chodzi o zbadanie z kryt. całkowego niestety i stety, bo nie jest takie trudne,
trzeba obliczyć:
(pierwsze zamienić 'n' na 'x')
1. całkę nieoznaczoną
2. granice z wyniku nieoznaczonej
3. wynik granicy 'stała' zbieżny, ∞ rozbieżny
3 maj 23:11
student: ale jak mi ta dziadowska granica nie wychodzi to dalej nie pojadę... może ktoś pomoże jeszcze
dziś
3 maj 23:12
ICSP: | | T | |
lnT − ln(T − 1) = ln |
| → ln1 = 0 (po T) |
| | T−1 | |
3 maj 23:12
ICSP: sama granica jest prosta
3 maj 23:13
ICSP: tylko dlaczego jest T − 1 a nie T + 1 ?
3 maj 23:18
student: aha nie dopisałem że granica ma być w granicach szeregu czyli od 1 do ∞
lim [lnx−ln(x−1)]|1T = lim[lnT−ln(T−1)]−[ln1−ln(1−1)]= i tutaj jaki wynik?
pierwsze wstawiamy górną granicą T minus dolna granica 1
3 maj 23:18
ICSP: wychodzi na to, że nadal masz źle policzoną całkę
3 maj 23:19
student: racja racja + ma być, ale jeśli chodzi o ∞ to jeden że tak powiem ciul
3 maj 23:19
student: lnx−ln(x+1)+c wynik całki
3 maj 23:21
ICSP: teraz dobrze
3 maj 23:21
student: lim[lnT−ln(T+1)]−[ln1−ln(1−1)]= jaki jest wynik tej granicy?
T−>∞
3 maj 23:23
ICSP: źle podstawione:(
3 maj 23:23
student: lim[lnT−ln(T+1)]−[ln1−ln(1+1)] teraz dobrze?
3 maj 23:24
ICSP: teraz dobrze

dalej : T−>
∞
| | T | |
lnT − ln(T+1) − 0 + ln2 = ln( |
| ) + ln2 −> ln1 + ln2 = ln2 |
| | T+1 | |
3 maj 23:28
student: dobra na wolframie wyszło ln2 czyli odp szereg zbieżny
jeszcze się upewnię [lnT−ln(T+1)]=∞−∞=0 dobrze?
3 maj 23:28
student: | | T | |
kurcze jeszcze tego nie kapuje dlaczego ln |
| |
| | T+1 | |
3 maj 23:29
student: to co ja napisałem to bzdura ∞ się nie odejmują
3 maj 23:30
ICSP: ∞ −
∞ ≠ 0

Dajmy :
1
o
lim n − n = 0 (
∞−
∞)
2
o
lim n
2 − n =
∞ (
∞−
∞)
3
o
lim n − n
2 = −
∞ (
∞−
∞)
3 maj 23:30
student: | | T | |
dobrze wiem głupoty na noc piszę, jeszcze kwestia z tym ln |
| i nie zajmuje już czasu |
| | T−1 | |
3 maj 23:32
3 maj 23:36
student: niee chodzi mi dlaczego albo jak Pan na to wpadł że było:
| | T | |
lnT − ln(T+1) = ln |
| dlaczego tak |
| | T+1 | |
3 maj 23:39
ICSP: zawsze się tak robi
3 maj 23:41
ICSP: albo w jedną stronę albo w drugą

Jak nie wychodzi z jednej postaci powinno wyjść z drugiej
3 maj 23:42
student: kurcze 2 semestr na polibudzie i 1 raz takie coś na oczy widzę, to muszę zapamiętać
bardzo dziękuję za pomoc
3 maj 23:43