stereometria
anna: Mam problem z tym zadaniem, w ogóle tego nie widzę. może ktoś mi to krok po kroku wytłumaczyć o
co chodzi i jakiś rysunek dać?
Przez punkty A i B leżące poza płaszczyzną π poprowadzono proste prostopadle do tej płaszczyzny
, przebijające ją odpowiednio w punktach A' i B' . Wiedząc, że | AA'| = 80 cm i |BB'| = 60 cm
, oblicz odległość środka odcinka AB od płaszczyzny π.
Odpowiedzi to 70 lub 10 cm
3 maj 22:34
Janek191:

Mamy trapez AA'B'B, więc
3 maj 23:03
Janek191:

Mamy trapez AA'B'B, więc
| | 80 − 60 | |
d = I SS' I = |
| = 10 |
| | 2 | |
3 maj 23:11
anna: dziękuje bardzo !
3 maj 23:17