ciągi
Bartek: Dany jest ciag (an), w którym an = (–1)n*(n – 1), n N+. Jeśli k jest liczba naturalną
nieparzystą,
to a(k+1)=? wiem mniej wiecej o co chodzi ale nie wychodzi mi taki wynik jaki jest w
odpowiedziach... pomoze ktoś?
3 maj 20:49
zawodus: to z tego co pamiętam to zadanie testowe i powinieneś podać cztery odpowiedzi
3 maj 20:51
Bartek: nom, z testu pazdro

możliwe wyniki : k, −k, k−2, −k+2. Nie wychodzi mi zaden z tych wyników
i juz denerwuje mnie to zadanie. Powinno być k
3 maj 20:53
Domel: Jedno pytanko: czy zapis an jest typu:
1. an = (−1)n*(n−1)
2. an = (−1)n*(n−1)
Jeżeli k jest liczbą naturalną nieparzystą to (k+1) jest liczbą naturalną parzystą stąd
(k+1) = 2n
3 maj 21:01
Bartek: zapis jest taki jak w 1 przypadku. Właśnie trzeba obliczyć a(k+1) czyli pewnie za n podstawić
k+1 i nijak nie wychodzi k, moze to jakis blad w odpowiedziach czy co?
3 maj 21:03
Hugo: czy to sie wlicza do matury

? ...
3 maj 21:06
Domel:
a2n = (−1)2n*(2n−1)
(−1)2n = 1 ∧ 2n = k+1 ∧ (2n−1) = k
ak+1 = 1*k = k
3 maj 21:06
Bartek: troche nie rozumiem tego rozwiązania, patrze, myśle, patrze, myśle i chociaż jest dobry wynik
to nie czaje
3 maj 21:13
Domel: Szukasz elementu ciągu o wyznaczniku k+1 czyli parzystego (bo dodając 1 do liczby nieparzystej
dostajesz liczbę parzystą). Ogólnie liczbę parzystą możesz zapisać jako 2n czyli
k+1 = 2n
a stąd
2n−1 = k
Więc jeżeli szukasz elementu a
k+1 to znaczy, że szukasz elementu a
2n
A teraz we wzorze ogólnym podstawiasz za n −> 2n i masz
a
2n = (−1)
2n*(2n−1)
ponieważ 2n jest liczbą parzystą − to (−1)
2n = 1
no i wracamy do oznaczeń z k
a
2n = (−1)
2n*(2n−1) => a
k+1 = 1*k = k
No jaśniej nie potrafię
3 maj 21:24
Bartek: dobra, juz wszystko jasne, dzięki za odpowiedzi
3 maj 21:25
Bartek: troche mi sie pomieszało przez to przeskakiwanie z jednych oznaczeń na drugie ale już jest
jasne. Troche przebiegłe zadanie jak na zadanie zamknięte z matury podstawowej

mam nadzieje
ze nie będzie takich kontrowersyjnych zadań za 3 dni, żeby 100% było
3 maj 21:28