Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x)=U{x+3}{x^2+7} proszę o wsk
Matejko: | | x+3 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x)= |
| proszę o wskazówkę |
| | x2+7 | |
3 maj 20:30
bezendu:
wx
2−x+7w−3=0
Teraz dasz radę ?
3 maj 20:32
Marcin: bezendu się obudził
3 maj 20:35
bezendu:
Przypominam sobie zadania, które robiłem do tej pory
3 maj 20:36
Marcin: Taki relaksik
3 maj 20:37
zawodus: bezednu oblicz prawdopodobieństwo, że zrobiłeś zadania, które będą na maturze
3 maj 20:40
Matejko: nie wiem
3 maj 20:45
zawodus: badasz dla jakiej wartości parametru m równanie ma rozwiązanie
3 maj 20:46
bezendu:
Zawodus trochę zadań zrobiłem ale znający życie P(A)=0
3 maj 20:48
zawodus: Ja stawiam, że przynajmniej jedno zadanie gdzieś się powtórzyło
3 maj 20:49
bezendu:
Miejmy nadzieję, że coś z planimetrii bo inaczej jestem z niej pogrzebany
3 maj 20:53
muflon: mógłby mi ktoś wyjaśnić metodę, chce być pewny jak wyznaczyć współczynniki przy x?
3 maj 20:53
Matejko: mi też nie czaje tego zadania
3 maj 20:55
bezendu:
dla w=0 badamy, a potem w≠0 i Δ≥0
3 maj 20:58
Marcin: | x+3 | |
| =m, macie coś takiego, teraz tak |
| x2+7 | |
x+3=x
2m+7m, teraz
mx
2−x+7m−3=0
Teraz Δ≥0
1
2−4m(7m−3)≥0
Więc zbiór wartości to:
3 maj 21:07
zawodus: Marcin zapomniałeś o m=0
3 maj 21:12
muflon: Dzięki Marcin
3 maj 21:14
Marcin: tzn w jakim sensie zapomniałem? Bezendu o tym pisał

zbiór wartości się chyba zgadza
3 maj 21:16
zawodus: tak, tylko myślałem że dajesz kompletne rozwiązanie
3 maj 21:17
Marcin: A w sumie to po co sprawdzamy dla m=0? co gdyby wtedy była nieprawda?
3 maj 21:20