Zadanie maturalne za 5 punktów
Karolina: Proszę o pomoc w dwóch zadaniach bo wychodzą mi bzdurne wyniki
Turysta w ciągu swojego urlopu pokonał 120 km. Codziennie pokonywał taką samą liczbę
kilometrów . Gdyby miał o 2 dni dłuższy urlop to codziennie mógłby pokonywać o 3 km krótszą
trasę. Ile dni trwał urlop turysty?
Student w pewnym czasie przeczytał książkę, która liczyła 360 stron. Gdyby czytał tę książkę o
30 stron na godzinę szybciej, to przeczytałby ją w czasie o 2 godziny krótszym. Oblicz, w
jakim czasie student przeczytał tę książkę
3 maj 20:27
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi
3 maj 20:35
zawodus: ja policzyłem i wiem gdzie masz pomyłki

w linijce trzeciej nie pomnożyłaś przez 3 licznika
3 maj 20:43
Janek191:
x*y = 120
( x + 2)*( y − 3) = 120
Wyjdzie y = 8
Odp. Urlop turysty trwał 8 dni.
=====================
2)
( x + 30)*( y − 2) = 360
−−−−−−−−−−
x*y − 2x + 30 y − 60 = 360
| | 360 | |
360 − 2 x + 30* |
| − 60 = 360 |
| | x | |
| | 30*360 | |
− 2x + |
| − 60 = 0 / * x |
| | x | |
− 2x
2 − 60 x + 30*360 = 0 /

−2)
x
2 + 30 x − 5 400 = 0
Δ = 900 − 4*1*( − 5 400) = 900 + 21 600 = 22 500
√Δ = 150
więc
Odp. Student przeczytał tą książkę w 6 dni.
================================
3 maj 22:43
Janek191:
x*y = 120
( x + 2)*( y − 3) = 120
Wyjdzie y = 8
Odp. Urlop turysty trwał 8 dni.
=====================
2)
( x + 30)*( y − 2) = 360
−−−−−−−−−−
x*y − 2x + 30 y − 60 = 360
| | 360 | |
360 − 2 x + 30* |
| − 60 = 360 |
| | x | |
| | 30*360 | |
− 2x + |
| − 60 = 0 / * x |
| | x | |
− 2x
2 − 60 x + 30*360 = 0 /

−2)
x
2 + 30 x − 5 400 = 0
Δ = 900 − 4*1*( − 5 400) = 900 + 21 600 = 22 500
√Δ = 150
więc
Odp. Student przeczytał tą książkę w 6 dni.
================================
3 maj 22:43
Karolina: Dzięki
4 maj 04:45