ciągi
tosia: pewna liczba, jej kwadrat i jej sześcian tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. wykaż,
że istnieją dokładnie trzy liczby o tej własności
3 maj 20:12
sushi_ gg6397228:
to zapisz te liczby?
3 maj 20:16
tosia: jak? jakbym wiedziała o co chodzi, to bym nie pytała
3 maj 20:17
tosia: chodzi o x, x2, x3? −.−
3 maj 20:17
tosia: tzn na odwrót, najpierw do 3
3 maj 20:18
sushi_ gg6397228:
x; x2; x3
warunek na 3 kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego
3 maj 20:19
zawodus: liczba
1 12 oraz 13 tworzą ciąg arytmetyczny
3 maj 20:19
Dziadek Mróz:
x, x2, x3
x3 − x2 = x2 − x
x3 − 2x2 + x = 0
x(x2 − 2x + 1) = 0
x = 0
x2 − 2x + 1 = 0
(x − 1)2 = 0
x − 1 = 0
x = 1
Odp. Tymi liczbami są 0 i 1, reszta to 0
3 maj 20:24