Prawdopodobieństwo
Agre: Spośród wszystkich liczb pięciocyfrowych o cyfrach ze zbioru {1,2,3,4} losujemy jedną. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że suma wszystkich cyfr wylosowanej liczby
jest równa 8.
Szczerze, nawet nie wiem, jak się za to zabrać. Mam powypisywać ciąg 5 liczb dających 8,
strzelać, czy jest na to sposób?
3 maj 20:06
Draghan: Najpierw określ moc zbioru tzw. omegi

To będą wszystkie ciągi 5−elementowe, o elementach ze zbioru {1,2,3,4}
3 maj 20:23
Agre: Omega wynosi 45. Ale co dalej?
3 maj 20:52
Draghan: Teraz musisz się zastanowić, jakie 5 cyfr, spośród 1−4, zsumowane, da nam 8

A ja muszę spadać, więc niestety Ci już nie pomogę...

Ale jest tu więcej miłych ludzi

Dobranoc!
3 maj 20:57
Agre: Dziękuję!

Policzyłam zadanie, ale jak napiszę tutaj, to potem jakoś wszystko udaje mi się ułożyć.
Sposobów jest:
1) 3,1,1,1,2
2)4,1,1,1,1
3)2,2,2,1,1
Zatem.
dla 3 = 2 miejsca
dla 2 = 1 miejsce
Czyli 2*1*10=20
dla 4 = 1 miejsce
5*1=5
Czyli 10*1=10
Suma liczb= 35
Zatem: P(A)=
3545=
351024
Podaje rozwiązanie
3 maj 21:14
PW: Mamy do dyspozycji pięć liczb ze zbioru {1, 2, 3, 4} (liczby mogą się powtarzać), których suma
ma być równa 8. Szukamy zatem liczby rozwiązań równania
x1 + x2 + x3 + x4 + x5 = 8,
w których każda z liczb xj spełnia warunek 1≤xj≤5. Można to zapisać inaczej:
(1+u1) + (1+u2) + (1+u3) + (1+u4) + (1+u5) = 8,
przy czym 0≤uk≤3 dla k=1,2,...,5.
Możliwości jest niewiele, wśród liczb uk mogą być:
− cztery zera i jedna 3
− trzy zera, 1 i 2,
− dwa zera i trzy 1.
Zadanie sprowadza się zatem do policzenia na ile sposobów można w pięciowyrazowym ciągu
wskazać:
− jedno miejsce na "3"
− dwa miejsca i obsadzić je "1" i "2"
− trzy miejsca na "1".
3 maj 21:21
PW: Widzę że się grzebię, a tu autorka postu sama policzyła

.
3 maj 21:24
Agre: Ale zastanawiałam się, jak ułożyć to z ciągu

Dlatego dzięki, przyda mi się Twoje rozwiązanie
3 maj 21:26