ciag zbiezny
krowka: oblicz granice ciagu o wyrazie ogolnym a
n jesli
| | √n(n+2)−n | |
h) an= |
| |
| | n+2−√n(n+2) | |
3 maj 19:53
zawodus: Cześć
ICSP 
Co zrobić, by mieć opcję edycji?

Wynik to 1
3 maj 20:10
ICSP: a
n = U{
√n2 + 2n − n}{n + 2 −
√n2 + 2n =
| | √n2 + 2n − n | |
= |
| * |
| | n + 2 − √n2 + 2n | |
| | (√n2 + 2n + n)(n + 2 + √n2 + 2n) | |
|
| = |
| | (√n2 + 2n + n)(n + 2 + √n2 + 2n) | |
| | (n2 + 2n − n2) * (n + 2 + √n2 + 2n) | |
= |
| = |
| | (n2 + 4n + 4 − n2 − 2n) * (√n2 + 2n + n) | |
| | 2n(n + 2 + √n2 + 2n) | |
= |
| → 1 |
| | 2(n+1) * (√n2 + 2n + n) | |
3 maj 20:12
ICSP: Niestety nie da się edytować
3 maj 20:13
ICSP: | | 2n(n + 2 + √n2 + 2n | |
= |
| → 1 |
| | 2(n + 2)(√n2 + 2n + n) | |
3 maj 20:15
krowka: jak wykombinowales zeb wymnoxyc akurat przez te wyrazenia?
3 maj 20:25
zawodus: ICSP mam pytanko
3 maj 20:25
ICSP: pytaj
3 maj 20:26
ICSP: Taki sposób na rozwiązanie, nie ma tutaj zbytnio kombinowania
3 maj 20:31
zawodus: Czy ciąg arytmetyczny może być złożony z mniej niż 3 wyrazów?
3 maj 20:33
ICSP: Nie wiem
3 maj 20:37
zawodus: No właśnie zacząłem się zastanawiać, bo w definicji nie ma nic o liczbie wyrazów ciągu.
3 maj 20:39