matura
Monia: prosta y=x+4 przecina okrąg o równaniu (x+1)
2 + (y−2)
2 =25 w punktach A i B. Oblicz
współrzędne punktów A i B, a następnie oblicz obwód trójkąta ABS, gdzie S jest środkiem danego
okręgu.
Obliczyłam tak:
S= (−1,2)
r= 5 i jest bokiem trójkąta równoramiennego ABS
ale nie wiem jak wyznaczyć współrzędne punktów A i B. POMOCY!
3 maj 19:06
5-latek: Do rownania okregu za y wstaw x+4 wylicz xsy i potem wstaw x do rownania prostej i wylicz
yki
3 maj 19:08
Marcin:

Ładne punkty Ci wyjdą
3 maj 19:13
Monia: Podstawiłam do równania okręgu za y x+4 i wyszło mi:
x
1 =2
x
2 = −7,5
co dalej?
3 maj 19:28
Monia: | | 1 | | 1 | |
Ma wyjść A ( 2,6) i B (−7 |
| , −3 |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
3 maj 19:31
5-latek: Z rysunku juz widac ze x2 jest zle policzone wiec wylicz jeszce raz
Dka x1=2 y= x+4 to y= 2+4=6 wiec punkt a ma wspolrzedne A(2,6)
tak samo wylicz B
Widac ze |AS| i |BS|=r=5
policz wiec dlugosc odcinka AB i po zadaniu
3 maj 19:34
5-latek: Przeciez x=−7,5 lezy poza okregiem wiec nie moze byc
3 maj 19:35
Monia: B (−5,−1) ?
3 maj 19:38
5-latek: Taki CI wyszsedl z obliczen czy odczytalas z rysunku?
3 maj 19:39
Monia: obliczyłam
3 maj 19:40
Hugo: podryw na matme
3 maj 19:41
Marcin: Hugo?
3 maj 19:42
5-latek: No to teaz oblicz dlugosc odcina ka AB z e wzoru
3 maj 19:42
Monia: d= √(−5−2)2 + (−1−6)2= √49+49= √98 ?
3 maj 19:44
Hugo: Marcin
3 maj 19:47
Monia: Dziękuje za pomoc
3 maj 19:50
Marcin: Co ta nauka z Tobą zrobiła Hugo, aż się boję
3 maj 19:52
bezendu:
Marcin czy my czegoś nie wiemy ?
3 maj 20:28
Hugo: Jutro gra o tron ^^ aczkolwiek muszę czekać do południa poniedziałku by spiracić

Matma gorsza niż kobiety

!
A tak wgl Kicek daj mi spokój żyć mi sie nie chce.. polski robiłem

(x+1)
2 + (y−2)
2 =25
y=x+4
Podstawiamy:
x
2+2x+1+(x+4−2)
2=25
x
2+2x+−24+(x+2)
2=0
x
2+2x+−24+x
2+4x+4=0
2x
2+6x+−20=0 /:2
x
2+3x−10=0
Δ=9+40=49 //prastara wiedza mi mówi ze to znak że sprzyjająca delta

(wierna−wymierna)
x
1=−3−7/2 v x
2=−3+7/2
x
1=−5 v x
2=2
Odpowiednio teraz do wspólrzędnej 'y'
y=x+4
y
1=−5+4=−1 v y
2=2+4=6
A(−5,−1) B(2,6) a O(−1,2)
|AB|=
√49+49=
√98=7
√2
Obw= 2r + √98 = 10+7√2
//net mi mulił wybaczcie ze tak długo
3 maj 20:52