Prawdopodobieństwo układu liczb naturalnych
Agre: Oblicz, ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych takich, że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 16.
Rozkładam na czynniki 16: 2*2*2*2*1
Zatem mam tyle możliwych układów:
1) 2,2,2,2,1
2)4,2,2,1,1
3)4,4,1,1,1
4)8,2,1,1,1
I co dalej? Jak to policzyć?
3 maj 18:05
Marcin: No musisz policzyć wszystkie możliwe liczby
1)
3 maj 18:12
Agre: Zrobiłam tak:
1) Tak jak napisałeś i to jest równe=5
dla liczby 4 jest tylko jedno miejsce =1
Łącznie 30
Łącznie 10
dla 8= dwie możliwości=2
dla 2 = jedna możliwość=1
Łącznie 20
Wszystko sumuję wychodzi: 65
Czyli tak jak jest w odpowiedziach

Dziękuję za pomoc i rozjaśnienie umysłu. Rozwiązanie
podaje, może komuś się przyda
3 maj 19:20