geometria analityczna płaszczyzny wektoru
N: Pilnie potrzebuję pomocy, wiem że zadania nie należy do najtrudniejszych nie mniej jednak
potrzebuję POMOCY
ZAD.
oblicz długość przekątnej równoległoboku utworzonego z wektorów a= −p−q i b= −2p−4q (chodzi o
przekątną która jest wypadkową wektorów a i b) wektory p i q są prostopadłymi wektorami
jednostkowymi.
Zad 2
Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punk P(7,3,1) i prostopadłej do prostej,
będącej częścią wspólną płaszczyzn p1= −7x−4y−5z+16=0 i p2 17x+11y+7z−35=0
Z góry dziękuję za pomoc
N.
3 maj 17:39
AS: do zad 1.
Przyjąć z = t , rozwiązać układ równań względem x i y
Otrzymamy w rozwiązaniu x = ... , y = .... ,z = t ,równanie krawędzi
lub
Obrać dowolny punkt P(xo,yo,zo) spełniający oba równania
płaszczyzn
Wektory kierunkowe płaszczyzn w1 = [A1,B1,C1] , w2 = [A2,B2,C2]
Obliczyć w = w1 x w2 = [wx,wy,wz]
Równanie krawędzi
x = xo + wx*t , y = yo + wy*t , z = zo + wz*t
3 maj 18:57