rozwiąż równanie
Magda: a jak obliczyć log (x+3) − log 0,5 = 2 log (x−2)
3 maj 17:39
Marcin: Masz tą samą podstawę logarytmu, więc nie powinno być problemu
3 maj 17:42
Eta:
Założenia: x+3>0 i x−2>0 ⇒ x>..........
| | x+3 | |
log |
| =log(x−2)2 ⇒ 2(x+3)=(x−2)2 ...... dokończ |
| | 0,5 | |
3 maj 17:43
Magda: i tak nie rozumiem. skąd się wzieło to 2(x+3) = (x−2)2 ...
3 maj 18:06
3 maj 18:08
Magda: staram się, ale pierwszy raz się spotykam z logarytmami i nic nie kumam. a żeby samej się tego
nauczyć to trochę ciężko:(
3 maj 18:22
Magda: to jak to wyliczyć?
3 maj 18:26
5-latek: zalozenia juz masz wypisane wiec wyznacz przedzial dotyczacy x
Teraz rozwiazanie
Skorzystamy dla lewej strony z e wzoru 7 od gory tylko w druga strone a dla prawej strony
nierownosci ze wzoru 4 od gory (tez w druga strone .
Wiec wyznacz x> .....
i korzystaja c z tych wzorow napisz ta nieronosc jak bedzie wygladala po przeksztalceniu
3 maj 18:35
Magda: | | x+3 | |
log |
| = log (x +3) 2 tak   |
| | 0,5 | |
3 maj 19:02
5-latek: Tak ale prawa strona = log(x−2)2
Massz jednakowe podstawy logarytmow (bo sa to logarytmy dziesietne wiec mozesz je opuscic
wiec co dostaniesz po opuszczeniu logarytmow ?
3 maj 19:06
Magda: | | x+3 | |
chodzi o |
| = (x−2)2 |
| | 0,5 | |
3 maj 19:10
roman: a jak rozwiązać log2/7 |x−2|≥−1, pomozecie

mam zrobione czesc ale nie wiem czy dobrze
3 maj 19:16
5-latek: tak
A dalej to przeciez juz prosto
| | 1 | | x+3 | |
0,5= |
| wiec |
| = 2(x+3) ( przeciez dzielenie to mnozenie tylko z e przez |
| | 2 | | | |
odwrotnosc dzielnika
czyli 2(x+3)= (x−2)
2
Ale caly czas zapominas o wyznaczeniu dziedziny z zalozen (co do liczb logaryutmowanych
Juz teraz wiesz skad sie wzial ten zapis codostalas od
Ety
pozdrawiam
Prawa strona to wzor skroconego mnoxenia wiec juz teraz dzialaj
3 maj 19:16
Magda: wielkie dzięki. teraz już wiem skąd się to wzieło
3 maj 19:40
5-latek: Na zdrowie
3 maj 19:41