to jest dobrze
fizyk: W temperaturze 7℃ dokonałeś gazyfikacji tlenu i napełnienia butli. Pojemność każdej butli
wynosi 40 litrów, ciśnienie w butli to 150 atmosfer technicznych, natomiast całkowita liczba
butli to 50 sztuk.
Jak będzie masa tlenu w butlach gdy temperatura otoczenia wzrośnie do 27℃?
Dane: Szukane:
t
1 = 7℃ = 280K m=?
V= 40l = 40dm
3 = 0,04 m
3
p= 150 at = 15MPa = 15 000 000Pa
50 butli
t
2 = 27℃ = 300K
wzór: P * V = m * R *T
| | p * V | |
po przekształceniu ( chcemy wyznaczyć m): m = |
| |
| | R * T | |
| | 15 000 000Pa * 0,04 m3 | |
m = |
| = 412,09kg |
| | | |
wcześniej wynik wyszedł zły, bo trzeba było zamienić mega paskale(MPa) na paskale(Pa) i
decymetry sześcienne (dm
3) na metry sześcienne(m
3), żeby wyszła jednostka w kilogramach (kg)
i teraz tak, to już jest wynik dla obu butli więc tamtą kartkę możesz wyrzucić bo jest zła.
przepisz sobie z tej i tego się ucz. może jeszcze napiszę uzasadnienie dlaczego tak jest, ale
pewnie nie będzie Wam to potrzebne

ciśnienie, które jest podane zmierzono w momencie napełnienia (280K) − w wyższej temp. będzie
proporcjonalnie większe (dla 300K wzrośnie do 160.7 atm) i masa m wyjdzie taka sama (możesz
sprawdzić) − przecież tlen nie znika

Przy stałej objętości (w przemianie izochorycznej) ciśnienie p jest wprost proporcjonalne do
temperatury bezwzględnej T
Powodzenia na egzaminie!