matematykaszkolna.pl
Największa i najmniejsza wartość w przedziale Agre: W układzie współrzędnych rozważmy wszystkie punkty A w postaci: A= (m−1; 2m), gdzie m∊<0;5>. Oblicz najmniejszą i największą wartość |AB|2, gdzie B(1;3). Zaczynam od podniesienia |BA|2. |BA|2= (m−1−1)2 + (2m−3)2= 5m2 − 16m + 13 f(m) = 5m2 − 16m + 13 Z tego wyliczam p. p=85 punkt p należy do przedziału <0;5>, a ramiona paraboli skierowana są ku górze, zatem punkt p osiąga najmniejszą wartość. Liczę f(85) i to wynosi 15. To jest najmniejsza wartość. Teraz, czy mogę po prostu podstawić 0 i 5 z przedziału <0;5>, tak robimy na podstawie i nie wiem, czy w ten sposób mogę zrobić również na rozszerzeniu? Poproszę o odpowiedź emotka czy moje rozumowanie jest w porządku.
3 maj 17:03
razor: Możesz podstawić, ale pomyśl czy jesteś w stanie przewidzieć która z wartości − f(0) czy f(5) będzie największa i dlaczego
3 maj 17:04
Agre: Hm, może tak: Skoro dla punktu p wartość jest najmniejsza, a środek pomiędzy 0 a 5 wynosi 2,5 i 0 jest bliżej punktu p, to dla 5 funkcja przyjmie wartość większa niźli dla 0? Ogólnie nie wiem, nikt nie uczył mnie rozszerzenia, więc uczę się z neta, przykładów i tak dalej. Powiedzmy, że to wydaje mi się prawdą
3 maj 17:32