Największa i najmniejsza wartość w przedziale
Agre: W układzie współrzędnych rozważmy wszystkie punkty A w postaci: A= (m−1; 2m), gdzie m∊<0;5>.
Oblicz najmniejszą i największą wartość |AB|
2, gdzie B(1;3).
Zaczynam od podniesienia |BA|
2.
|BA|
2= (m−1−1)
2 + (2m−3)
2= 5m
2 − 16m + 13
f(m) = 5m
2 − 16m + 13
Z tego wyliczam p.
p=
85
punkt p należy do przedziału <0;5>, a ramiona paraboli skierowana są ku górze, zatem punkt p
osiąga najmniejszą wartość.
Liczę f(
85) i to wynosi
15. To jest najmniejsza wartość.
Teraz, czy mogę po prostu podstawić 0 i 5 z przedziału <0;5>, tak robimy na podstawie i nie
wiem, czy w ten sposób mogę zrobić również na rozszerzeniu?
Poproszę o odpowiedź

czy moje rozumowanie jest w porządku.
Agre: Hm, może tak:
Skoro dla punktu p wartość jest najmniejsza, a środek pomiędzy 0 a 5 wynosi 2,5 i 0 jest bliżej
punktu p, to dla 5 funkcja przyjmie wartość większa niźli dla 0?
Ogólnie nie wiem, nikt nie uczył mnie rozszerzenia, więc uczę się z neta, przykładów i tak
dalej. Powiedzmy, że to wydaje mi się prawdą