Prawdopodobieństwo
BlueJ: Mamy dane P(A)= 0,6, P(B')=0,3. Należy wykazać, że P(A ∩ B) ≥0,3.
Wiem, że mogę to rozwiązać w ten sposób:
P(A∪B) = P(A)+P(B)− P(A∩ B)
P(A∪B) = 0,6+0,7− P(A∩B)
P(A∪B) = 1,3− P(A∩B) i P(A∪B)≤1
1,3− P(A∩B)≤1
P(A∩B) ≥ 0,3
Ale kombinowałam (na podstawie rysunku dwóch zbiorów ze wspólną cześcią) i wyszło mi coś
takiego :
P(A)+P(B')= 1− P(B)+ P(A∩ B)
0,6 + 0,3= 1− 0,7+ P(A∩ B)
P(A∩ B)= 0,6
I stąd mam pytanie czy wzór P(A)+P(B')= 1− P(B)+ P(A∩ B) według was jest poprawny i drugie
rozwiązanie zadania

?
3 maj 16:58
sushi_ gg6397228:
skąd masz wzór 2?
3 maj 17:00
BlueJ: Narysowałam sobie w prostokącie ( całe zdarzenie) dwa koła jako zbiór A i B i zamalowałam P(A)
i dopełnienie zbioru B, czyli P(B'). No stworzyłam taki wzór na podstawie moich graficznych
wypocin

No właśnie chciałabym się dowiedzieć czy zapisałam to poprawnie...
3 maj 17:07
sushi_ gg6397228:

P(A)+ P(B')= P(A)+ 1−P(B) ≠ P(AnB) + 1−P(B)
3 maj 17:11
BlueJ: Czyli mój wzór nie jest prawdziwy, takk
3 maj 17:17
sushi_ gg6397228:
rozpisz sobie na literkach "a, "b", "c" , d− pole poza kołami" i sobie odpowiesz na pytanie
3 maj 17:22