rozwiąż równanie trygonometryczne
Krzyś : sin2x−cos2x−3sinx+2=0
3 maj 16:47
Kaja: sin
2x−(1−sin
2x)−3sinx+2=0
sin
2x−1+sin
2x−3sinx+2=0
2sin
2x−3sinx+1=0
t=sinx, t∊<−1;1>
2t
2−3t+1=0
Δ=1
dalej rozwiąż
3 maj 16:50
sushi_ gg6397228:
zamien cos2 x na sinusa z 1trygonometrycznej
t= sin x + założenia i rownanie kwadratowe
3 maj 16:51
Krzyś : a co dalej bo nie rozumiem , to to już wiem skąd się wzieło
3 maj 20:56
Krystian : teraz to podstawiasz pod sinusa .
4 maj 18:26
Kaja: | | 1 | |
teraz to rozwiąz sinx= |
| i sinx=1 |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ, k∊C x=kπ, k∊C |
| | 6 | | 6 | |
4 maj 18:32