Ciąg arytmetyczny
Marta: Dany jest ciąg arytmetyczny o wzorze a
n=4n−3. Wykaż, że suma S
n tego ciągu wynosi S
n=2n
2−n
dla n≥0.
Pomożecie?

Proszę o wytłumaczenie jeśli można. Dzięki z góry!
3 maj 16:27
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?...
3 maj 16:33
Marta: no tak...
3 maj 16:34
sushi_ gg6397228:
to je zapisz, tutaj
prawie nic nie trzeba robić
3 maj 16:35
Marta: a
n=a
1 + (n−1)r
S
n=
a1 + an2 *n
Przepraszam, ale nie do końca jeszcze potrafie to zapisać

pierwszy raz tu jestem, więc prosze
o wybaczenie
3 maj 16:43
Kaja: policz sobie teraz wyraz a1
3 maj 16:45
sushi_ gg6397228:
liczymy: a1
3 maj 16:46
Marta: Okej, ale co potem? Prosze, mógłby to ktoś pokazać?
3 maj 18:52
sushi_ gg6397228:
potem podstawic do wzoru
3 maj 18:58
Marta: dzięki za chęci ale i tak dalej nie rozumiem bo nie doszłam do poprawnego wyniku. ale dzięki...
3 maj 19:27
sushi_ gg6397228:
3 godziny robisz głupie zadanie −−> co zajmuje 5 minut
a1=...
3 maj 19:38
MartaMarta: nie, nie siedziałam nad nim 3 godziny... ale spoko, już ogarnęłam...
3 maj 19:50