zadanie
P@weł: | | π | |
Dla jakich wartośći parametru α∊(0; |
| ) wielomian : |
| | 2 | |
W(x) = 2x
3sin
2α + x
2sinαcosα − x − cos
2α
jest podzielny przez x−1 ?
W(1) = 0
W(1) = 2sin
2α + sinαcosα − 1 − cos
2α = 0
2sin
2α + sinαcosα − 1 − cos
2α = 0
Pomoze ktos mi to dokonczyc

Dalej nie umiem tego rozwiazc
3 maj 16:13
Maslanek: 3sin
2x+sinxcosx=0
sinx(3sinx+cosx)=0
sinx=0 lub 3sinx+cosx=0
itd.
U mnie x=α z wygody pisania
3 maj 16:27
P@weł: nie mam pojecia jak tobie to wyszlo , mi wychodzi inaczej:
2sin2α + sinαcosα − 1 − cos2α = 0
jak pod 1 podstawie : 1= sin2α + cos2α
to mi wychodzi:
2sin2α + sinαcosα − sin2α − cos2α − cos2α = 0
sin2α + sinαcosα − 2cos2α
MAslanek powiesz mi dokladnie jak to rozpisales?
3 maj 16:46
Kaja: Maslanek ma źle. ty masz dobrze
3 maj 16:48
P@weł: Kaju mozesz mi powiedziec jak to dalej rozpisac

jestem noga z ttrygonometrii , te wszystkie
cos sin mnie przytłaczaja
3 maj 16:56
Kaja: sin2α+sinαcosα−cos2α−cos2α=0
sin2α−cos2α+sinαcosα−cos2α=0
(sinα−cosα)(sinα+cosα)+cosα(sinα−cosα)=0
(sinα−cosα)(sinα+cosα+cosα)=0
3 maj 17:00
P@weł: no dobra ale co teraz z tym w nawiasie mam zrobic?
3 maj 17:38
Kaja: sinx=cosx lub sinx+2cosx=0
masz może do tego zadania odpowiedzi?
3 maj 17:50
P@weł: niestety nieee

jedynie karte z zadaniami
3 maj 18:29
P@weł: Kaju no dobra wyszlo takie rownania ale co z nimi zrobic
| | 1 | |
gdyby wyszlo powiedzmy : sinx = |
| |
| | 2 | |
to bym wieddzial co zrobic a z tym nieee...
3 maj 18:31
ICSP: sinx = cosx v sinx + 2cosx = 0
drugie :
0 < sinx + 2cosx zatem równanie sprzeczne.
3 maj 18:35
P@weł:

ICSP dla pierwszej rownosci sinx=cosx o to chodzi co narysowalem na rysunku? mozesz jakos to
skomentowac?
3 maj 18:51
ICSP: Metoda graficzna, jak najbardziej poprawna.
3 maj 18:52
P@weł: | | π | |
ICSP mozesz jeszcze mi powiedziec jak okresliles ze w pierwszym wyszlo x = |
| a dla |
| | 4 | |
| | π | |
sinx + 2cosx = 0 ⇒ ( 0, |
| )  |
| | 2 | |
3 maj 19:18
ICSP: sinx − cosx = 0
√2 (U{
√2]{2} sinx − U{
√2]{2} cosx) = 0
| | π | | π | |
√2(sinx * cos |
| − cosx * sin |
| ) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
3 maj 19:44
P@weł: ICSP nie rozumiem, jak doprowadziles do tego ze z "sinx − cosx = 0 " nagle powstalo:
| | √2 | | √2 | |
√2( |
| sinx − |
| cosx )=0 |
| | 2 | | 2 | |
bardzo prosze o prostszy tok rozumowania
3 maj 20:08
ICSP: Wyciągnąłem √2 przed nawias ?
2n + 4 = 2(n + 2)
to samo
3 maj 20:14
P@weł: tylko skad te √2 sie w ogole wzielo ,
Dobra zacznijmy jeszcze raz :
W(x) = 2x3sin2α + x2sinαcosα − x − cos2α
w(1) = 0
w(1)= 2sin2α + sinαcosα − 1 − cos2α= 1= sin2α + cos2α
= 2sin2α + sinαcosα − sin2α − cos2α − cos2α=
= sin2α + sinαcosα − cos2α − cos2α=
= sin2α−cos2α+sinαcosα−cos2α=0
= (sinα−cosα)(sinα+cosα)+cosα(sinα−cosα)=0
= (sinα−cosα)(sinα+cosα+cosα)=0
sinx=cosx v sinx+2cosx=0
No i nie wiem jak te dwa równania wyżej rozpracowales ze wyszedl tobie jakis √2 i reszta,
jestem slaby z tego , wiec prosze o wyrozumialosc, nie widze wszystkiego tak dobrze, musze to
miec rozpracowane krok po kroku... Proszę o pomoc
3 maj 21:26
ICSP: Drugie jest sprzeczne.
Pierwsze :
sinx = cosx
Inny sposób :
| | π | |
1o W przedziale (0 ; |
| ) cosx jest różny od 0. Mogę zatem podzielić to równanie przez |
| | 2 | |
cosx i dostaje :
tgx = 1
3 maj 21:35
P@weł: | | π | |
ICSP wlasnie o cos takiego mi chodzi teraz juz rozumiem skad to x = |
| |
| | 4 | |
Tylko jeszcze mam 2 pytanka:
| | π | |
1. Chodzi o to ze w tym przedziale (0; |
| ) funkcja cosx nie przecina osi X  |
| | 2 | |
| | π | |
dlaczego akurat sprawdzamy dla przedziału (0; |
| )  |
| | 2 | |
2. Z czego wynika ze drugie równanie jest sprzeczne

Bardzo prosze o podpowiedź
3 maj 21:52
ICSP: Przeczytałeś w ogóle polecenie ?
3 maj 21:53
P@weł: ooo przepraszam faktycznie.... nie zwracalem na to uwagi podczas robienia zadania
Czyli ze w tym przedziale funkcja cosx nie przecina osi x

i moglbys wyjasnic jeszcze dlaczego sinx+2cosx=0 sprzeczne
3 maj 22:49
ICSP: Znowu spójrz na przedział.
3 maj 22:50
P@weł: | | π | |
dobra faktycznie w przedziale ( 0; |
| ) funkcja cosx nie przecina osi X |
| | 2 | |
ale nadal nie rozumiem dlaczego sinα+2cosα=0 jest sprzeczne
3 maj 23:00
ICSP: | | π | |
zbiory wartości funkcji sinx oraz cosx w przedziale (0 ; |
| ) poproszę. |
| | 2 | |
3 maj 23:02
P@weł: dla sinx ZW= <0,1> i dla cosx ZW= <0,1> chyba
3 maj 23:21
3 maj 23:22
P@weł: dla sinx ZW= (0,1) i dla cosx ZW= (0,1) na 100%
3 maj 23:30
P@weł: ale jak to sie ma do tego ze sinα+2cosα=0 jest sprzeczne...
3 maj 23:31
ICSP: sinx > 0
2cosx > 0
Dodająć stronami :
sinx + 2cosx > 0
a jak jest > 0 to siłą rzeczy równe 0 być nie może.
"Suma dwóch liczb dodatnich nie da 0"
3 maj 23:32
P@weł: No i teraz wszystko wydaje sie byc o wiele bardziej zrozumiałe

!
BARDZO DZIĘKUJĘ ISCP

! dobrze ze sa na tym forum tak tęgie głowy jak ty
3 maj 23:44