kombinatoryka
Gizly: | | (n+2)! | |
sprowadź do prostszej postaci wyrażenie |
| |
| | n! | |
Proszę o pomoc.
3 maj 16:13
Kaja: | | (n+2)(n+1)n! | |
= |
| =(n+2)(n+1)=n2+3n+2 |
| | n! | |
3 maj 16:13
Eta:
(n+2)!=n!(n+1)(n+2)
dokończ......
3 maj 16:14
Gizly: ale proste

Dobra nie zauwazylem, dzieki!
3 maj 16:14
Eta:
I "zabawki popsute"
3 maj 16:14
Gizly: ale chwila nie rozumiem czegoś, dlaczego n! przed nawias?
3 maj 16:15
Gizly: Mam sam problem z tym"n!" przed nawiasem reszta jest prosta.
3 maj 16:16
Kaja: n!=1*2*3*4*...*(n−1)*n
zatem (n+2)!=1*2*3*4*....*(n−1)*n*(n+1)*(n+2)=n!*(n+1)(n+2)
3 maj 16:20
Gizly: Niee rozumiem skąd Ci się wzięło (n−1)*n np. dla n=3
(3−1)3=6
n=4
(4−1)4=12
n=5
(5−1)5=20
Nie rozumiem.
3 maj 16:23
Kaja: a wiesz jak sie rozpisuje n! ?
3 maj 16:25
Gizly: No tak
np.
5!=1*2*3*4*5
3 maj 16:25
Kaja: no to teraz rozpisz w ten sam sposób (n+2)!
3 maj 16:26
Gizly: Dla n=3
(3+2)!=1*2*3*4*5
Nie wiem chyba jak to zrobić na samym n.
3 maj 16:29
Kaja: 5! to iloczyn wszystkich liczb naturalnych od 1 do 5
np. 8! to iloczyn wszystkich liczb naturalnych od 1 do 8
n! to iloczyn wszystkich liczb naturalnych od 1 do n czyli 1*2*...*(n−1)*n
(n+2)! to iloczyn wszystkich liczb naturalnych od 1 do n+2,czyli (n+2)!=1*2*...*n*(n+1)*(n+2)
3 maj 16:36
Gizly: Nie pomyślałem, że mam to jako kolejne liczby zapisać, dziękuje! Jesteś wielka nie w sensie
fizycznym!
3 maj 16:40
Kaja:
3 maj 16:42