proszę o pomoc
fizyk: Cześć Wam mam zadanko z fizyki, które rozwiązałem ale nie jestem pewien czy jest dobrze.
Zadanie brzmi tak:
W temperaturze 7℃ dokonałeś gazyfikacji tlenu i napełnienia butli. Pojemność każdej butli
wynosi 40 litrów, ciśnienie w butli to 150 atmosfer technicznych, natomiast całkowita liczba
butli to 50 sztuk.
Jak będzie masa tlenu w butlach gdy temperatura otoczenia wzrośnie do 27℃?
Dane: Szukane:
t
1 = 7℃ = 280K m=?
V= 40l = 40dm
3
P= 150 at = 15MPa
50 butli
t
2 = 27℃ = 300K
wzór: P * V = m * R * T
| | P * V | |
po przekształceniu: m = |
| |
| | R * T | |
i teraz nie wiem co dalej, ale zrobiłem to tak:
| | 15MPa * 40dm3 * 50sztuk | |
m1 = |
| ≈ 0,412 [jaka będzie jednostka?] |
| | | |
m
2 ≈ 0,385
czy to m
2 jest odpowiedzią na zadanie i czy w ogóle jest poprawnie wykonane?
z góry dziękuję za poświęcony czas
3 maj 15:26
fizyk: pomoze ktos?
3 maj 16:02
Maslanek: Jednostka objętości zła i ciśnienia

Natomiast takiej wartości R nie znam więc się nie wypowiem.
Ale generalnie to m
2, to właśnie to m
2 chyba (bo rozumiem, że z tych butli ucieka gaz, jeżeli
ciśnienie zostanie przekroczone?)
3 maj 16:08
Maslanek: Generalnie w 22,4 dm
3 w warunkach normalnych mamy 1mol gazu, czyli tutaj około 16g. Po
przemnożeniu przez 50 mamy 800g, więc wynik jest dużo za mały
3 maj 16:10
fizyk: w przykladach zamienialismy wlasnie cisnienie na MPa a i objetosc na dm
3. nic tam nie ucieka
3 maj 16:11
Maslanek: Powinno wyjść dużo

Parę kilogramów pewnie
3 maj 16:11
Maslanek: Może

To w jakiej jednostce jest R?
3 maj 16:12
fizyk: moglbys mi rozwiazac to zadanie? jesli oczywiscie masz ochcote i czas

ja juz nie mam
pomyslu..
3 maj 16:14
52: ogólnie pv=nRT
gdzie n to ilość moli a nie masa...
| | m | |
n= |
| gdzie μ to masa molowa |
| | μ | |
w tym wypadku μ=32g/mol
ale to wszystko co napisałem to chyba tzn. nie jestem pewien
3 maj 16:14
3 maj 16:14
fizyk: | | N | |
mam jeszcze w tym zadaniu ze gamma = 14 |
| , ale jedna dana sie nie przydaje, tak |
| | m3 | |
powiedziale nauczyciel. wykluczylem tą
3 maj 16:18
Maslanek: Co to jest I?

Po pewnych przekształceniach termodynamicznych wzór może tak wychodzić (porównanie z warunkami
normalnymi).
Ale według mnie trochę mało tych kilo
3 maj 16:18
fizyk: to jest to rownanie, tylko ze zamiast n jest m. nie wiem czy nauczyciel nie pomyslil sie przy
podawaniu wzoru, ale karze obliczyc m, a nie n
3 maj 16:21
3 maj 16:22
Maslanek: No ja bym szedł przez równanie Klapejrona, a nie przez coś co Bóg wie co jest

(chociaż coś
takiego mi się kojarzy z chemii

)
3 maj 16:24
fizyk: to wlasnie jest to rownanie

tyle ze to m nie pasuje
3 maj 16:26
Maslanek: Czyli nie jest to równanie

Zrób to po Bożemu
3 maj 16:27
fizyk: czyli tak jak mam zostawic? sprawa zycia i smierci
3 maj 16:29