Wzory Viete'a
fanatyk: Iloczyn miejsc zerowych f.kwadratowej f wynosi −1. Zbiorem wartości funkcji jest przedział
(−∞;4>, a osią symetrii jest prosta x=−1. Zapisz wzór funkcji.
x1,x2 − miejsca zerowe
Z treści zad. wnioskuję, że
p= −1, q=4
p=x1+x22 ⇒ x1+x2= −2
x1*x2= −1
Iloczyn x1*x2<0⇒x1,x2 to liczby o różnych znakach
Aby wyznaczyć wzór tej funkcji muszę mieć choć 1 m.zerowe. Jak je wyznaczyć bez zgadywania?
3 maj 15:16
Kaja: | | b | | −b | |
−1=− |
| i |
| =−2 (wzór na współrzędna x wierzchołka i wzór viete'a) |
| | 2a | | a | |
stąd policz a
3 maj 15:20
Kaja: oj, tak to nie wyjdzie....
3 maj 15:20
fanatyk: a=12b i ....?
3 maj 15:22
fanatyk: Ma ktoś jakiś pomysł?
3 maj 15:24
Kaja: | | Δ | | b | | c | |
− |
| =4 i − |
| =−1 i |
| =−1 |
| | 4a | | 2a | | a | |
Δ=−16a b=2a c=−a
b
2−4ac=−16a
4a
2+4a
2=−16a
8a
2+16a=0
8a(a+2)=0
a=0 a=−2
sprz.
a=−2
dalej podstaw do wzoru na postac kanoniczną
3 maj 15:26
fanatyk: Dziękuję
3 maj 15:28