trygonometria
P@weł: Witam! Wytłumaczy mi ktoś jak sie bada parzystość funkcji

mam zadanie : Zbadaj parzystość funkcji:
y= 3xcosx − tg2x
3 maj 14:52
Bogdan:
| | π | | π | | π | |
założenie: 2x ≠ |
| + k*π ⇒ x ≠ |
| + k* |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
x∊D i −x∊D (D − dziedzina)
f(−x) = 3*(−x)*cos(−x) − tg(−2x) = −3x*cosx + tg2x ≠ f(x) Funkcja nie jest parzysta
−f(−x) = −(−3x*cosx + tg2x) = 3x*cosx − tg2x = f(x) Funkcja jest nieparzysta
3 maj 15:01
zawodus: f(x)=f(−x) dla x i −x z dziedziny
3 maj 15:02
P@weł: Dzieki

! , pomozecie jeszcze z 2 przykładami
dziedzina to chyba D: x≠0
| | ctg(−x) | | −ctgx | | ctgx | |
f(−x) = |
| − (−x) + 1 = |
| + x + 1 = |
| + x + 1= ctgx + x2 + x |
| | (−x) | | −x | | x | |
−f(−x) = −(ctgx + x
2 + x) = −ctgx − x
2 − x
tylko nie wiem jakie komentarze do tego, no i niem wiem czy oczywiscie dobrze to zrobilem
I tak poza tym , Bogdanie cos mi sie zdaje ze tam masz bład ale nie jestem pewien;
f(−x) = 3*(−x)*cos(−x) − tg(−2x) = 3x*cosx + tg2x << tu chyba z minusem pomyliles
3 maj 15:34
P@weł: ?
3 maj 15:42
Kaja: cosinus jest funkcją parzystą, więc cos(−x)=cosx
3 maj 15:44
Kaja: D=R/{kπ:k∊C}
a co sie stało z tym x, który był w mianowniku?
3 maj 15:45
P@weł: | ctgx | |
| + x + 1 = o to chodzi  ? |
| x | |
wymnożylem wszytsko razy iks
| ctgx | |
| + x + 1 = ctgx + x2 + x |
| x | |
nie wiem czy tak mozna
3 maj 15:50
Kaja: nie można, bo ponożyłeś tylko jedną stonę. to jest dobre przy równaniach
3 maj 15:52
P@weł: napiszesz jak poprawnie powinno byc rozwiazne:
| | ctgx | |
y= |
| −x +1   |
| | x | |
3 maj 16:07
Kaja: | | ctg(−x) | | −ctgx | | ctgx | |
f(−x)= |
| −(−x)+1= |
| +x+1= |
| +x+1≠f(x) |
| | −x | | −x | | x | |
czyli nie jest parzysta
3 maj 16:12
P@weł: Jeszcze chyba dla tego musze rozwiazc ?
−f(−x)
3 maj 16:14
Kaja: więc nie jest tez nieparzysta
3 maj 16:24
P@weł: Reasumujac :
| | ctgx | |
f(−x)= |
| + x + 1 nie jest parzysta ( jesli nie jest parzysta to znaczy ze jest |
| | x | |
nieparzystą?)
I dlaczego przed chwila " 3 maj 2014 16:24" zrobilas znowu dla −f(x) a powinnas chyba dla
−f(−x)
3 maj 16:55
Kaja: to że funkcja nie jest parzysta to nie znaczy że musi byc nieparzysta. moze nie byc ani
parzysta ani nieparzysta.
funkcja jest parzysta, gdy dla każdego x∊D, −x∊D i f(−x)=f(x)
zas jest nieparzysta, gdy dla każdego x∊D, −x∊d i f(−x)=−f(x)
3 maj 17:11
Bogdan:
Czy dalej P@weł uważasz, że popełniłem błąd?
3 maj 18:04
P@weł: Bogdanie, nie badz zly

, szczerze powiedziawszy malo co rozumiem trygonometrie

wiec
interpretowalem zadanie na swoj sposob , chociasaz szczerze powiedziawszy nadal nie rozumiem o
co w tym chodzi , dalczego piszemy
f(−x)
lub
−f(−x)
3 maj 18:56
3 maj 18:58
P@weł: dzieki 5−latek, chociaz w zadaniach trygonometryccznych ciezko jest to mi okreslic
3 maj 19:13
x: Tg2x/3x
4 gru 09:50