matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz x ciągu arytmetycznego (3x-2; 2x; 5x-1).
HBO:
Oblicz x ciągu arytmetycznego (3x−2; 2x; 5x−1).
3 maj 14:40
Kaja:
3x−2+5x−1
2x=
/*2
2
4x=8x−3 −4x=−3
3
x=
4
3 maj 14:41
HBO:
mi też tak wyszło, dzięki
3 maj 14:42
5-latek:
2x−(3x−2)=5x−1−2x
3 maj 14:42