trygonometria
aaaa:(: Dana jest funkcja f(x)=cosx−√3sinx. Naszkicuj wykres funkcji. Rozwiąż równanie f(x)=1.
Mniej więcej coś mi świta ale jednak nie mogę rozkminić
3 maj 14:19
Kaja: f(x)=2(12cosx−p{32sinx)=2(sinπ6cosx−cosπ6sinx)=2sin(π6−x)=
=−2sin(x−π6)
3 maj 14:48
aaaa:(: ej kaja ja doszedłem do czegoś takiego:
3 maj 15:57
Kaja: napisz jak do tego doszedłeś
3 maj 16:28
aaaa:(: podzieliłem stronami na 2
| 1 | | 1 | |
| cosx−I{√3}{2}sinx= |
| |
| 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
cos |
| *cosx−sin |
| *sinx= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
3 maj 16:42
Kaja: tu juz przy rozwiązywaniu równania. ja przekształciłam ta funkcję f, zeby wiedzieć jak
przekształcać jak będzie się rysowało wykres.
3 maj 16:45
aaaa:(: Kaja a ajk jestem na tym etapie co rozpisałem, jak dalej to zrobić żeby rozwiązać to równanie?
3 maj 17:11
Kaja: | | 1 | |
no znajdź chociaż jeden taki argument dla którego cosinus przyjmuje wartość |
| . to np. |
| | 2 | |
| | π | |
jest |
| . zatem teraz można zapisać rozwiązania ogólne: |
| | 3 | |
| π | | π | | π | | π | |
| +x= |
| +2kπ lub |
| +x=− |
| +2kπ, gdzie k∊C |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
x=2kπ lub x=− |
| π+2kπ, gdzie k∊C |
| | 3 | |
3 maj 17:15
aaaa:(: aaa ok dzięki

czyli zawsze jak będę miał taką postać, szukam roziwązania dla x i potem
wstawiam do tego co mam
3 maj 17:31