Równania i nierówności funkcji kwadratowej :)
Keep Calm :) : Hejka

Mam problem z paroma równaniami i nierównościami:
a) 2x
2 = 2x
Zrobiłabym to tak:
x
2 = x
I co teraz?
x
2 = 2x
x= ? lub x = ?
x
2 > − 1 * 4
x
2 > − 4
Co dalej?
x
2 > − 4
równanie sprzeczne, ale dlaczego? Bo to niemożliwe, żeby x
2 = − 4 ?
e) x
2 <= x
x <= ? i x >= ?
x
2 <= 2x + 8
Co dalej?
?
Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie

.
3 maj 14:08
Kaja: a) x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 lub x−1=0
x=1
3 maj 14:09
Kaja: b) jak a)
3 maj 14:09
Kaja: c) x2>−4
x2+4>0
prawda dla x∊R
zatem x∊R
3 maj 14:10
Kaja: d) −x2>4 /*(−1)
x2<−4
sprzeczność
zauważ , ze wyrażenie x2 jest nieujemne dla dowolnej liczby rzeczywistej x, zatem nie może być
mniejsze od −4
3 maj 14:12
Keep Calm :) : Dlaczego w c) x ∊ R?
3 maj 14:13
Kaja: e) x2≤x
x2−x≤0
x(x−1)≤0
x1=0 x2=1
parabola ma ramiona skierowane w górę, bo współczynnik a jest dodatni.
rozw. to x∊<0;1>
3 maj 14:14
Kaja: c) x2 jest nieujemne, zatem na pewno większe od −4
3 maj 14:15
Keep Calm :) : Aha, rozumiem
3 maj 14:16
Kaja: f) x2≤2x+8
x2−2x−8≤0
Δ=b2−4ac
Δ=(−2)2−4*1*(−8)=4+32=36
√Δ=6
x1=−2 x2=4
x∊<−2;4>
3 maj 14:17
Kaja: g) mnożna pomnożyc obustronnie przez 3
−x2≤x−6
−x2−x+6≤0
Δ=25 √Δ=5
x1=2 x2=−3
parabola będąca wykresem lewej strony nierówności ma ramiona skierowane w dół (współczynnik a
ujemny)
x∊(−∞;−3>∪<2;+∞)
3 maj 14:19
Keep Calm :) : Tak, tak

, parabolę mam pod osią x

, z ramionami w dół.
Dziękuję za pomoc

W f) i g) nie wpadłam na Δ

. Jakaś wskazówka, kiedy jej używać?
3 maj 14:24
Kaja: jesli masz nierówność kwadratową to zawsze możesz policzyc Δ
3 maj 14:25
Keep Calm :) : Przy równościach też?
3 maj 14:31
Kaja: też
3 maj 14:32