planimetria
cs: Stosunek obwodów dwóch trapezów podobnych wynosi 3:4. Oblicz pola tych trapezów, jeżeli pole
jednego z nich jest o 42 cm2 mniejsze od pola drugiego.
3 maj 14:04
adr: L1L2 = 34
P1P2 = 3242
16 P1 = 9 P2
P2 − 42 = P1
P2 − 42 = 916 P2
16 P2 − 672 = 9 P2
7 P2 = 672
P2 = 96
P1 = 54
3 maj 14:38
cs: Dziękuję!
3 maj 14:51
pigor: ..., z warunków zadania
k=34 − skala podobieństwa
i (*)
P'= P−42, ale z tw. o polach figur podobnych
P'=k2P,
więc (**) P'=
916P, stąd i z (*)
916P= P−42 ⇔ 7P= 42*16 ⇔
⇔
P= 6*16=
96 ⇒ z (**)
P'= 916* 6*16=
54 . ...
3 maj 18:54