nierówność
Krzysiek: Rozwiąż nierówność −9x2+8x+1<0
Nie rozumiem tego zadania ponieważ rozwiązanie tego zadania jest następujące :
( − ∞, − 19 ) u ( 1,+∞ )
a mi wychodzi xE (− 19,1 )
Co robię żle...
Nie kapuję tego....
3 maj 13:22
zawodus: A ramiona paraboli w góre skierowane czy w dół?
3 maj 13:27
5-latek:

Przeciez masz a=−9 <0 wiec ramiona paraboli ida w dól
To jest wykres funkcji f(x)=y=−9x
2+8x+1
3 maj 13:28
5-latek: Haha

I Dorotka i Krzysiek
3 maj 13:30
Krzysiek: tylko czemu mi wynik wychodzi xE (− 1/9 ,1 b)
3 maj 13:32
5-latek: A nie widzisz ze w tym przedziale wykres funkcji jest nad osia OX wiec przyjmuje ona wartosci
dodatnie czyli >0 a nie ujemne czyli <0 ?
Teraz patrz na wykres Funkcja przyjmuje wartosci ujemne (czyli te ktore sa pod osia OX
WObec tego napisz w jakich przedzialach ta funkcja jest <0
3 maj 13:37
Hugo:

nikt nie wpadnie do mnie

?
A umiesz rozwiazać delte?
−9x
2+8x+1<0
Δ=64+36 = 100
x
1= −8−10 / −18 v x
2= −8+10/−18
Rysujesz parambole
z uwagi ze f jest malejąca bo jest
minus 9x2 Ramiona skierowane są w dół
i rozwiazanie jest dla ...<0 czyli
( −
∞, − 1/9 ) u ( 1,+
∞ )
a jak dalej nie rozumiesz to sięgaj po teorie.. w wt matura
3 maj 13:42
Krzysiek: rozumiem już

dzięki a
przypadku gdy :
przykładowo : −2x
2+8x+1 > 0
to wtedy parabola też w dół, i co wtedy np. gdy x1=−5 x2=12 to wtedy wpisujemy (−5,12 ) taa?...
3 maj 13:47
Krzysiek: .
3 maj 14:00
Hugo: z której jesteś klasy?
3 maj 14:02
Hugo:

narysuj sobie (nie sprawdzam czy masz dobrze te pierwiastki)
rysujesz od prawej strony i znowu jest w doł bo jest ujemny x
2 .. i patrzysz na −2x2+8x+1
> 0
'większe od zera' i patrrzysz na wykres i to czerwone i dobrze mówisz
3 maj 14:05