matura
zawodus: Matura to bzdura 2
Zadanie 1 (5 pkt)
Rozwiąż nierówność
√1+2|x|+x2+2≥4|x+1|
Zadanie 2 (4 pkt)
Dany jest wielomian W(x)=x
5+5x
4+5x
3−5x
2−6x
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba W(n) jest podzielna przez 120.
Zadanie 3 (6 pkt)
Dla jakich wartości parametru k równanie x
4−(3k+2)x
2+k
2=0 ma rozwiązania, które są kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego?
Zadanie 4 (5 pkt)
Cztery liczby rzeczywiste tworzą ciąg geometryczny w których suma wyrazów skrajnych wynosi
−21,a pozostałych 6. Znajdź te liczby.
Zadanie 5 (4 pkt)
Z punktu A=(1,1) wychodzą dwie proste prostopadłe przecinające oś OX układu współrzędnych w
punktach B=(x
1,0) i C=(x
2,0), x
1,x
2≥0. Wykaż, że pole trójkąta ABC jest większe lub równe
1.
Zadanie 6 (3 pkt)
Uzasadnij, że dla a>0 i b>0 prawdziwa jest nierówność
Zadanie 7 (3 pkt)
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
Zadanie 8 (4 pkt)
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że 4 czterech rzutach symetryczną kostką do gry suma
wyrzuconych oczek będzie liczbą parzystą.
zadanie 9 (4 pkt)
Załoga złożona ze 175 robotników miała zbudować w określonym terminie odcinek autostrady A4. Po
30 dniach wspólnej pracy okazało się, że trzeba poprawić oddany wcześniej odcinek autostrady
A2. Dlatego codziennie zabierano do tego zadania kolejnych 3 robotników, wskutek czego
praceprzy budowie autostrady A4 zakończono z 21‑dniowym opóźnieniem. W jakim czasie planowano
pierwotnie wybudować dany odcinek autostrady A4?
Zadanie 10 (5 pkt)
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Odległości środka wysokości tego ostrosłupa od
krawędzi bocznej i od ściany bocznej wynoszą odpowiednio a i b. Oblicz objętość tego
ostrosłupa
Zadanie 11 (4 pkt)
W sześciokącie foremnym ABCDEF punkty M i N są odpowiednio środkami boków CD i DE. Odcinki AM i
MN przecinają się w punkcie P. Wykaż, że |<APB|=60
0.
Zadanie 12 (3 pkt)
Rozwiąż równanie
sin2x−2sinx=1−cosx
w przedziale <0,2π>
Powodzenia
3 maj 13:10
Marcin:
3 maj 13:10
kyrtap: chyba tym razem będzie ciężej
3 maj 13:11
Beti: Zaczęłam ale się poddaje, setka na majowym mi nie potrzebna
3 maj 14:09
zombi: Za chwilę się biorę za to
3 maj 14:10
Saizou : zadanie 9 jakie życiowe
3 maj 14:13
Saizou : zad. 11 jest na pewno dobrze przepisane ?
3 maj 14:21
BeforeU: Odp w pierwszym? <−73, +∞) ?
3 maj 14:37
3 maj 14:39
BeforeU: to masz dobrze
3 maj 14:43
aaaa:(: oooooo zaraz zaczynam ciekawe czy coś zrobię
3 maj 14:43
zawodus: UWAGA
W 11 jest litrówka

Powinno być
odcinki AM i BN
Dzięki
Saizou
3 maj 14:49
aaaa:(: w tym 1 rozbijając na 3 przypadki w każdym z nich musimy jeszcze potem uwzględnić po 2
przypadki prawda?
3 maj 15:03
BeforeU: Nie w tym pierwszym tylko 3 przypadki f(x) =x f(X) = x+1
3 maj 15:05
aaaa:(: dla przedziałów (−∞,−1)
<−1,0)
<0,+∞)
?
tylko jak sobie rozpisuję to potem nan pod pierwiastkiem albo (x+1)2 albo (x−1)2 a to jakby
kolejny moduł
3 maj 15:08
BeforeU: mozna pisać odpowiedzi?
3 maj 15:09
3 maj 15:11
BeforeU: czyli w sumie bedzie 6 przypadkow
3 maj 15:12
BeforeU: Zad 2.
(x−3)(x−2)(x−1)x(x+1) 5*4*3*2= 120
3 maj 15:13
Piotr 10: zad.6
Średnia arytmetyczna ≥ Średnia harmoniczna
3 maj 15:16
aaaa:(: no czyli 3 przypadki a w każdym z nich jeszcze po 2

zaraz obliczę i ogarnę czy mam tak samo
3 maj 15:17
BeforeU: Zad3. k∊ ( −∞ , −2 ) u (−25,+∞) prosze o sprawdzenie
3 maj 15:25
razor: po co sobie życie komplikować?
√x2+2|x|+1 =
√(|x|+1)2 = ||x|+1|
mamy więc
||x|+1| +2 ≥ 4|x+1|
3 maj 15:34
BeforeU: i tutaj zaczynaja sie komplikacje z opuszczniem tej wartosci bezwzglednej w dobrych
przedzialach dlatego preferuje wykres
3 maj 15:35
BeforeU: w 4 trzeba rozwiazac az taki dlugi uklad rownan czy jest jakis inny sposob?
3 maj 15:37
razor: wcale taki długi nie jest

za to chciałbym zobaczyć wasze rozwiązania zadania 11 bo zrobiłem
to sposobem tak okrężnym że chyba bardziej się nie dało
3 maj 15:39
52: Zad7.
| | 1 | |
Najmniejsza wartość funkcji to − |
| , a największa to 1 ? |
| | 3 | |
3 maj 15:46
razor: mam tak samo więc raczej tak
3 maj 15:50
aaaa:(: | | 7 | | 2 | |
w 1 mi wyszło x∊(− |
| , |
| ) czyli źle −.− |
| | 3 | | 5 | |
3 maj 15:50
52: Zad6
Jak się nie zna "średnich" to ostatnia postać po przekształceniu ? :
ab≠0
ab(a−b)
2≥0
oczywista oczywistość...
dobrze ?
3 maj 15:51
52: Dzięki razor
3 maj 15:51
muflon: (a−b)2≥0
3 maj 15:55
52: no właśnie nie jestem do końca przekonany czy to tak możemy zapisać w końcu to nierówność ..
3 maj 15:56
Piotr 10: Musisz dopisac komentarz jeszcze
3 maj 15:57
BeforeU: Zad 7 z czego trzeba skorzystac?
3 maj 16:09
muflon: z wiedzy, a raczej umiejętności
3 maj 16:10
Kanoniero: Ktoś robił 7 zadanie? Jak co to mi wyszło 23
3 maj 16:10
Kanoniero: to oczywiscie była wartość max
3 maj 16:12
muflon: jakimi rachunkami doszedłeś?
3 maj 16:23
Kanoniero: dobra cofam właśnie narysowałem sobie tego wykres i sie nie zgadza... probowalem wyznaczyc
wierzcholek paraboli w mianowniku i podstawic ale nic nie wyszlo dobrze
3 maj 16:26
Kanoniero: ktoś wie jak to zrobić?
3 maj 16:34
BeforeU: Probowalem tak samo z wierzcholkiem ale skąd mamy wiedziec gdzie jest max fucnkcji kwadratowej?
3 maj 16:39
muflon: Zawodus, a może zapomniałeś dopisać 2 przy x w mianowniku
3 maj 16:41
MCC: "BeforeU: Zad 2. (x−3)(x−2)(x−1)x(x+1) 5*4*3*2= 120"
moglby ktos wyjasnic mi zadanie 2,
rozumiem ze jest to wielomian W(x) rozlozony na czynniki to (x−3)(x−2)(x−1)x(x+1),
a 5*4*3*2= 120 jest z rozkladu 120 na czynniki pierwsze, ale czy ktos wyjasni mi zwiazek miedzy
jednym a drugim, poniewaz jesli mialbym taki dowod na maturze, to staralbym sie to tak
rozpisac aby wyciagnac 120 przed nawias.
3 maj 16:47
Kanoniero: z wykresu widać że to są 1 i −13
3 maj 16:47
BeforeU: jezeli masz 5 kolejnych liczb to jedna z nich ejst podzialna przez 5 jedna przez 4 jedna przez
3 jedna przez 2 jedna przez 1 . a iloczyn liczb podzielnych przez 1 ,2,3,4,5 jest
podzielny przez 120
3 maj 16:50
MCC: dzieki, teraz rozumiem
3 maj 16:54
BeforeU: Zad 8.
Na pewno "symetryczną" a nie sześcienna ?
3 maj 16:58
BeforeU: Zadane 8 2161296?
3 maj 17:15
Marcin:
| | x−1 | |
t= |
| ⇒ tx2+(t−1)x+t−1=0 |
| | x2+x+1 | |
Δ = (t−1)
2−4t(t−1)=0
Tak robiliście 7, czy jakoś inaczej?
3 maj 17:16
razor: Δ ≥ 0

ale koncept taki sam
3 maj 17:17
MCC: wg mnie oznacza to to samo,
czy dobrze rozwiazuje to zadanie?
ps. |Ω|=64
wylosowane liczby utworza ciag (a,b,c,d)
moga wypasc nastepujace przypadki (kolejnosc wypadniecia tych liczb nie ma znaczanie, tak?)
p−parzyste
n−nieprarzyste
(pppp)
(pppn)
(ppnn)
(pnnn)
(nnnn)
dwa z nich odrzucamy (2 i 4)
1)34=81
3)?
5)34=81
3 maj 17:18
Marcin: razor, według mnie dając Δ≥0, to liczysz zbiór wartości
3 maj 17:20
3 maj 17:20
razor: w sumie racja, ale na jedno wychodzi
3 maj 17:22
Marcin: No tak

Później policzę resztę
3 maj 17:23
BeforeU: p+p+p+n = to chyba nieparzysta bo np 2+2+2 +1 moze byc 2 parzyste labo 2 nieparzyte
lub 4 paryste lub 4 nieparzyste
p+p+p+p
n+n+n+n
p+n+p+n
p+p+n+n
czyli 4 przypadki liczb parzystych jest 3 i nieparzystych jest 3 czyli 3*3*3*3 = 81 −1
przypadek
4*81 = 324 Ω = 1296 A = 3241296
Tak to ma wygladac
3 maj 17:24
BeforeU: Dobrze zrobilem?
3 maj 17:27
razor:
PPPP − 3
4
NNNN − 3
4
|Ω| = 6
4
| | 8*34 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = 8* |
| 4 = |
| |
| | 64 | | 2 | | 2 | |
3 maj 17:30
MCC: wydaje mi sie ze dobrze dokonczyl moje rozwiazanie @razor
chodzi o to ze kolejnosc nie ma znaczenia, wiec przypadek ppnn i pnpn pokrywają się ( bo idac
tym tropem nalezaloby jeszcze zrobic przypadki: nnpp, pnnp, nppn npnp) i wtedy by sie
zagdazalo, poniewaz symbol newtona zastosowany przez razora pokazuje na ile sposobow mozemy
ulozyc ciag skladajacy sie z 2 parzystych i 2 nieparzystych liczb
3 maj 17:33
BeforeU: a wyjaśnisz skąd obliczyles to NNPP ?
3 maj 17:33
zombi: 4. liczby
(3,−6,12,−24) lub (−24,12,−6,3)
1. tak jak razorowi
2. iloczyn 5 kolejnych liczb n.
6. pomnożone am−gm
Resztę liczę.
3 maj 17:34
razor: | | | |
Wybierasz 2 miejsca dla liczb parzystych (lub nieparzystych, nie ma znaczenia) na | |
| | |
sposobów, miejsca liczb nieparzystych są już wtedy określone. Dalej liczby parzyste wybierasz
na 3*3 sposobów i nieparzyste też na 3*3 sposobów
3 maj 17:34
3 maj 17:37
Saizou : prawdopodobieństwo mozna też zrobić z drzewek xd
3 maj 17:39
Marcin: Ja się zawsze w te drzewka bawię
3 maj 17:39
zawodus: Jak wam idzie?
3 maj 17:40
Marcin: Ja nie robię, odpoczywam na razie
3 maj 17:41
Saizou : 4 poziomy to nie tak dużo, a tym bardziej że wylosowanie parzystej lub nieparzystej (za jednym
rzutem) jest równoprawdopodobne xd
3 maj 17:42
BeforeU: Czyli moge napisac przypadki ?
1)n+p+n+p
2)p+p+n+n
3)n+n+p+p czyli losuje 32 * 32 * 6 Nie jestem fanem
4)n+p+p+n wzorów w kombinatoryce
5)p+n+n+p
6)p+n+p+n
3 maj 17:42
MCC: | | | |
tak, to jest dokladnie to samo, bo | =3! liczy nam liczbe tych przypadkow, ktorych jest 6 |
| | |
3 maj 17:46
zombi: 5. ciekawe, ale nie wiem czy nie przekombinowałem

Wyszła ładna nierówność, więc mam
nadzieję, że jest poprawnie.
3 maj 17:47
zawodus: Ja myślałem, że napiszecie jedno zdanie i odpowiedź

Balem się, że dałem za łatwe, ale wy je
utrudniliście
3 maj 17:50
Saizou :

ważne żeby pokazać ze jeśli x
1<x
2 to
x
2−x
1≥2 i po zabawie xd
3 maj 17:55
zombi: Albo bez górnego założenia, że |x2−x2| ≥ 2
3 maj 18:00
aaaa:(: zad 6 wyszło mi: (a−b)
2≥0 dla a>0 i b>0 jest to >0. Wam też tak?
3 maj 18:02
Saizou : dokładnie tak jak piszesz xda na dodatek wiemy że ABC to trójką prostokątny
3 maj 18:02
zombi: Mi wyszło. Saizou zrób je do końca i powiedz mi do czego doszedłeś, bo mi ładnie powychodziło.
3 maj 18:03
Saizou :
skoro proste AB i AC są prostopadłe to przeciwprostokątna BC ΔABC jest najkrótsza dla
lABl=lACl=
√2, czyli wynosi ona 2 ⇒lx
1−x
2l≥2
2P
ABC=lx
1−x
2l⇒2P
ABC≥2⇒P
ABC≥1
3 maj 18:11
zombi:
3 maj 18:15
zombi: Pole z wyznaczników czy tego wzoru z (xa−xb).. ?
3 maj 18:16
BeforeU: a skąd wiemy . że sa prostopadłe ? z rysunku ? Przeiz punkt B nie musi byc w 0.0
3 maj 18:16
Saizou : z treści zadanie
3 maj 18:16
Saizou :
| | 1 | |
zombi ze wzoru p= |
| ab  |
| | 2 | |
3 maj 18:17
Marcin: BeforeU

dwie proste
prostopadłe przecinające oś OX
3 maj 18:18
kyrtap: Mógłby ktoś przedstawić rozwiązanie algebraiczne zadania 1? bo graficznie wiem jak rozwiązać
3 maj 18:19
BeforeU: A no i znowu nie doczytałem tresci
3 maj 18:19
Marcin: ||x|+1| +2 ≥ 4|x+1|
kyrtap, z tym sobie nie poradzisz?
3 maj 18:21
kyrtap: co muszę najpierw z siatki znaków a potem z definicji ?
3 maj 18:23
Marcin: Ja liczyłbym tak
|x|+1 ≥ 4|x+1| −2
|x|+1 ≤ −(4|x+1| −2)
i suma zbiorów.
3 maj 18:26
Piotr 10: Możecie podać odpowiedz do zadania z ostroslupem, bo zaraz ide z kompa

?
3 maj 18:27
ICSP: a ja bym zapomniał o zewnętrznej wartości bezwzględnej.
3 maj 18:28
jakubs: |x|+1≥4|x+1|+2
|x|+1≤−4|x+1|−2
I co teraz na przedziały ?
3 maj 18:29
zawodus: Jakoś nikt nie ruszył jeszcze 3,9,10 11 12

Czekamy
3 maj 18:29
Piotr 10: zawodus mozesz podac odpowiedz do zad z ostroslupem? Bo zaraz musze isc i na kompa nie
bede mogl wbic, a pozniej bym sobie zrobil
3 maj 18:30
Marcin:

Graficznie nie jest tak kolorowo, bo ciezko cokolwiek odczytać
3 maj 18:31
zawodus: Może jutro?

Bo jak dam odpowiedz to będziecie liczyć pod nią

Wiem, bo tak sam często robię
3 maj 18:33
Piotr 10: Hehe

ok
3 maj 18:33
zombi: Ja zrobiłem 12.
3 maj 18:34
Marcin: 12 takie typowe jest
3 maj 18:35
zombi: Z ostrosłupem trzeba wykorzystać trójkąty podobne, tylko wyniki jakieś gówniane mi wychodzą.
3 maj 18:38
zawodus: No 12 było najłatwiejsze
3 maj 18:40
zombi: zawodus a mógłbyś podać odpowiedź do ostrosłupa?
3 maj 18:41
kyrtap: Jeżeli doprowadziłem wielomian W(n) = n(n−1)(n+1)(n+2)(n+3) + komentarz mój jest poprawnie?
3 maj 18:43
Piotr 10: Tak
3 maj 18:44
Marcin: Zależy co to za komentarz
3 maj 18:44
zawodus: zombi wynik nie jest najpiękniejszy, ale to mają do siebie zadania, w których nie ma
danych liczbowych
3 maj 18:44
Piotr 10: Komentarz − ''A dalej to oczywista oczywistość''
3 maj 18:44
kyrtap: Marcin na pewno mądry komentarz
3 maj 18:44
MCC: czy w zadaniu 3 jest dobra tresc, chodzi o to, czy w tresci zadanio pominiete to, ile powinno
byc rozwiazan?
3 maj 18:45
zawodus: Czy każdy chce znać odpowiedź do ostrosłupa?

żeby nie było, że reszta nie będzie robić jak
go zobaczy
3 maj 18:45
Piotr 10: Nie gadaj głupot, dawaj odpowiedź
3 maj 18:46
MCC: "BeforeU: Zad3. k∊ ( −∞ , −2 ) u (−25,+∞) prosze o sprawdzenie"
czy to jest dobrze?
3 maj 18:47
kyrtap: ja nie chcę np zawodus
3 maj 18:47
razor: Ja się właśnie zorientowałem że źle przeczytałem polecenie więc robię jeszcze raz
3 maj 18:47
Marcin: No podaj, bo Piotrek psychicznie nie wytrzyma
3 maj 18:48
MCC: niewazne, ta odpowiedz jest troche bez sensu
3 maj 18:48
Marcin: No faktycznie dziwna odpowiedz
3 maj 18:49
razor: zrobiłem

ale wynik ładnie nie wygląda
3 maj 19:00
zombi: U mnie też
3 maj 19:03
bans: we wtorek maturka szykujcie koszule, krawwaty długopisy i JEDZIEMY Z TYM KOKSEM !
3 maj 19:08
MCC: ponawiam pytanie o zad 3, czy w tresci nie ma podanej liczby rozwiazan?
3 maj 19:08
muflon: a no koszula poszła się prać
3 maj 19:12
BeforeU: MCC to zrob i przedstaw swoje rozwiazanie
3 maj 19:14
kyrtap: w zadaniu z ciągiem 2 serie rozwiązań?
3 maj 19:14
kyrtap: | | −21 | |
i mam pytanie jeżeli wyznaczę a1 = |
| i podstawię do drugiego równania to jeżeli mam |
| | 1+q3 | |
1 + q
3 w mianowniku i potem wyjdzie q = −1 to nie biorę tego tak bo q nie należy do
dziedziny, wiem że niby to proste ale pytam się tak na zaś
3 maj 19:17
razor: musisz napisać uzasadnienie co się dzieje jak q = −1 bo zauważ że dzieliłbyś wtedy przez 0
3 maj 19:18
kyrtap: no napisałem że nie należy do dziedziny
3 maj 19:18
razor: tak, ale na jakiej podstawie ustaliłeś tę dziedzinę? Musisz podstawić q = −1 do pierwotnego
równania i napisać, że wtedy wychodzą bzdury więc q ≠ −1
3 maj 19:19
kyrtap: no ale jeżeli w mianowniku jest to to chyba jasne że mianownik musi być różny od zera więc ten
wynik wyrzucam
3 maj 19:21
MCC: ( −∞ , −2 ) u (−25,+∞)
to rozwiazanie jest dziwne bo gdy je zsumujesz x∊R,znaczy to jest mozliwe (malo prawdopodobne
ale mozliwe) ale chodzi o to, ze nie umiem tego zrobic, bo skoro ma byc ciag, to chyba powinny
byc przynajmniej trzy rozwiazania, a ich ilosc jest nieograniczona
3 maj 19:22
Marcin:
a+aq
3=−21
| | 6 | |
aq+aq2=6 ⇒ a(q+q2)=6 ⇒ a= |
| |
| | q+q2 | |
| 6 | | 6 | |
| + |
| *q3=−21 → q+q2≠0 → q(1+q)≠0 → q≠−1, q≠0 |
| q+q2 | | q+q2 | |
6+6q
3=−21q−21q
2
Tak, mają być dwa rozwiązania według mnie
3 maj 19:24
razor: nie możecie sobie tak po prostu podzielić bez żadnego uzasadnienia

na maturze obcinają za to
punkty. Trzeba zobaczyć co się dzieje gdy mianownik się zeruje, i napisać uzasadnienie
3 maj 19:26
Marcin: MCC to weź wstaw sobie losową liczbę z Twojego rozwiązania i zobacz czy pierwiastki utworzą
ciąg arytmetyczny
3 maj 19:26
Marcin: Napisałem dziedzinę, tylko troszkę później
3 maj 19:27
kyrtap: moim zdaniem tak jak Marcin jest dobrze zawsze tak robiłem i Pani nie ucinała punktów
3 maj 19:28
Marcin: Ja bym tylko napisał, ze q≠−1 i q≠0. W sumie to się nie zastanawiałem nad tym, czy odjęliby za
to punkty
3 maj 19:33
muflon: zadanie 5:
Sposób Saizou bardzo dobry

Mój trochę dłuższy
Zauważam, że te trójkąty mają stałą wysokość 1
Więc najmniejsze pole będzie dla najmniejszej podstawy
oznaczam obie proste:
y=ax+b
y=−1/a+c
Wyznaczam b i c podstawiając A(1;1)
wyliczam miejsca zerowe x
1 i x
2 z wzoru if: y=ax+b x
0=−b/a
Podstawa to będzie Ix
2−x
1I w module będę miał funkcje kwadratową, wyznaczam wierzchołek
paraboli i liczę że minimalna podatwa to będzie 2.
Wtedy Pole minimalne trójkąta to 2*1/2=1
P trójkąta≥1
c.n.u
3 maj 19:35
kyrtap: proszę o wypowiedzenie się ekspertów w tej sprawie odnośnie warunków
3 maj 19:36
3 maj 19:37
kyrtap: Marcin wejdziesz na gmaila?
3 maj 19:38
Marcin: Pewnie, już jestem
3 maj 19:39
zawodus: MCC odpowiedzi poprawne.
3 maj 19:47
kyrtap: zawodus wypowiesz się na temat ciągu?
3 maj 19:49
Marcin: Powiedz mi jeszcze jak zrobiłeś to 3 zadanie, bo ja jakoś nie mam pomysłu.
3 maj 19:49
Saizou :
zacznij od postaci iloczynowej xd
3 maj 19:52
zawodus: A jakie proponujecie rozwiązania w drugim?
3 maj 19:53
Saizou : ja już podałem swoją opcje
3 maj 19:54
Marcin: 4 to mozolne rozbrajanie wielomianu

Saizou, ale że jak?
3 maj 19:55
zawodus: Źle spojrzałem

Drugie jest już rozwiązane
3 maj 19:55
Marcin: 2*!
3 maj 19:55
Saizou :
tylko mnie intryguje stwierdzenie że ma rozwiązania, które są kolejnymi wyrazami ciągu ayt.
ile tych rozwiązań ma
3 maj 19:55
zawodus: wskazówka do 3
Trzeba rozważyć dwa przypadki
3 rozwiązania lub
4 rozwiązania

Dla mnie 3 rozwiązania = 3 rożne rozwiązania
4 rozwiązania = 4 różne rozwiązania
3 maj 20:02
Saizou : tak też myślałem
3 maj 20:07
MCC: troche sie spialem, ale osobiscie uwazam ze czego takiego na maturze nie bedzie, nie oszukujmy
sie, jest za trudne
skoro musimy miec ciag, wiec musza byc co najmniej 3 rozwiazania
te trzy pierwiastki to a1 − r < a1 < a1 + r . wiec mamy uklad
| ⎧ | (a−r)4−(3k+2)(a−r)2+k2=0 | |
| ⎨ | a4−(3k+2)a2+k2=0 |
|
| ⎩ | (a+r)4−(3k+2)(a+r)2+k2=0 | |
3 maj 20:08
razor: a co gdy ma 2 rozwiązania? 2 liczby zawsze tworzą ciąg arytmetyczny więc też chyba się powinno
wliczać?
3 maj 20:09
kyrtap: razor trzy liczby tworzą ciąg
3 maj 20:11
kyrtap: lub więcej
3 maj 20:11
MCC: wydaje mi sie ze po prostu tresc zadania jest zla, znaczy brakuje w niej, dla ilu rozwiazan
(powinno byc ze 3 lub wiecej)
3 maj 20:12
zawodus: razor tutaj do końca nie wiem jak jest, np Pan Andrzej Kiełbasa podaje, że ciąg aby był
arytmetyczny lub geometryczny musi posiadać co najmniej 3 wyrazy. Moja książka (rok 1992) też
tak podaje.
Nie zastanawiałem się nad tym

Podpytamy "starszych"
3 maj 20:15
MCC: znalazlem teraz to samo rownanie, ale z inna trescia zadania w necie, (3 lub wiecej) jest
rozwiazane na 2 sposoby, ale nie wiem czy moge podawac tutaj link do zewnetrznych stron
3 maj 20:17
zawodus: MCC możesz zawsze przepisać
3 maj 20:19
zawodus: Proponuję poprawić treść zadania na:
Dla jakich wartości parametru k równanie x
4−(3k+2)x
2+k
2=0 ma
co najmniej trzy różne
rozwiązania, które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
Teraz nie będzie wątpliwości
3 maj 20:23
zawodus: Widzę, że maturka was przerosła
3 maj 21:19
razor: wrzucisz rozwiązanie zadania 9, albo chociaż jakąś wskazówkę? próbowałem robić ale wychodziły
mi jakieś bzdury
3 maj 21:35
MCC: 2 sposob jest taki, ze za x
2 podstawiamy t
t
2 − (3k+ 2)t+ k
2 = 0 .
zeby rownanie mialo 4 rozwiazanie, nasze rownanie z te musi miec 2 rozwiazania dodatnie t
1 i
t
2,
wtedy rozwiazaniami orginalne rownania są ±
√t1 i ±
√t2,
wtedy nasz ciąg możemy ułożyć na 4 rozne sposoby
jakiej liczby tworzą ciąg arytmetyczny.
(−
√t2,−
√t1,
√t1)
(−
√t1,−
√t2,
√t1)
(−
√t1,
√t2,
√t1)
(−
√t1,
√t1,
√t2).
korzystajac z wlasnosci ciagu arytmetycznego 2b=a+c
−2
√t1=−
√t2+
√t1 ⇒ 3
√t1=
√t2 ⇒ t
2=9t
1
−2
√t2=−
√t1+
√t1⇒ t
2=0
2
√t2=−
√t1+
√t1⇒ t
2=0
2
√t1=−
√t1+
√t2⇒ 3
√t1=
√t2 ⇒ t
2=9t
1
wrocmy do rownania i sprawdzmy co sie dzieje gdy t=0
t
2 − (3k+ 2)t+ k
2 = 0 ⇒ k
2=0 ⇒k=0
nasze rownanie ma wtedy postac t
2−2t=0 ⇒ t(t−2)=0 ⇒ x
2(x
2−2)=0 ⇒x
2(x−
√2)(x+
√2)=0
x
1=0 v x
2=
√2 v x
3=−
√2
(−
√2,0,
√2)− c.arytmetyczny, k∊do rozwiazania
pozostalo sprawdzic dla jakich wartosci k, nasze rownanie z "t" ma 2 dodatnie rozwizania,
spelniajace warunek t
2=9t
1
−b+
√Δ=9(−b−
√Δ) ⇒ 10
√Δ=−8b ⇒ 5
√Δ=−4b |( )
2 ⇒
⇒25Δ=16b
2 ⇒ 25(b
2−4ac)=16b
2 ⇒ 9b
2−100ac=0
i teraz z dane z rownania
3
2*(3k+2)
2 −100k
2=0 ⇒(9k+6)
2−(10k)
2=0
(9k+6−10k)(9k+6+10k)=0
(6−k)(19k+6)=0
| | 6 | |
k=6 v k=− |
| v (z poprzednieg przypadku) k=0 |
| | 19 | |
Otrzymane wartości k trzeba sprawdzić – po drodze równanie podnosiliśmy do kwadratu, więc mogły
się pojawić jakieś fałszywe rozwiązania.
(mozna po prostu podstawic k do rownania i zobaczyc czy otrzymane pierwiastki tworza ciag
arytmetyczmy), ale tez mozemy przeprowadzic analize przekształceń
Był tylko jeden taki moment, gdy podnosiliśmy równanie do kwadratu
5
√Δ=−4b |( )
2
25Δ=16b
2
Kiedy to przejście jest równoważnością (tzn. nie dokładamy żadnych dodatkowych pierwiastków)? –
jeżeli wiemy, że obie strony są dodatnie. Lewa jest, a prawa jest, o ile b < 0 – tak jednak
| | 6 | |
jest zarówno dla k=6 i dla k=− |
| |
| | 19 | |
3 maj 21:39
Marcin: Zdecydowanie niematuralne zadanie.
3 maj 21:41
MCC: tez tak sadze, zawodus chyba troszke przeszadzil
3 maj 21:45
razor: to co z tym zadaniem 9 zawodus?
3 maj 23:02
zawodus: Zadanie 9 jest z poziomu podstawowego

Tamto rzeczywiście trochę za trudne

Ale jak wam daję łatwe, to 10 minut i po sprawie
4 maj 09:28
Marcin: Musimy załozyć, że każdy pracownik pracuje z tą samą wydajnością, czyli zadanie traci swój
realizm
4 maj 10:12
Saizou : Marcin zadanie traci swój realizm, bo 174 pracowników się przygląda a tylko 1 robi
4 maj 10:30
Marcin: Tak bym napisał na maturze
4 maj 10:31
zawodus: To w Polsce tak tylko

Każde zagadnienie rzeczywiste w teorii jest i realizowane
4 maj 10:39
zawodus: Marcin egzaminator napisał by, 1 pkt /5 za inteligencję
4 maj 10:41
Marcin: Jak dla mnie, to powinni dać maxa
4 maj 10:54
Domel: Czy zapis
Dlatego codziennie zabierano do tego zadania kolejnych 3 robotników oznacza,
że 1−go dnia na A2 zabrano 3 prac. 2−go dnia 6 prac, 3−go dnia − 9 prac. czy może, że 1−go dnia
wzięto 3 pracowników, po pracy ich odwieziono na A4 a 2−go dnia wzięto 3 kolejnych wypoczętych

i tak każdego dnia
4 maj 10:58
zombi: Zadanie z podstawy tylko dlatego, że nie wymaga użycia narzędzi z rozszerzenia. Samo
stwierdzenie, że pochodzi z podstawy nie umniejsza trudności tego zadania. Wiele było takich
zadanek, które pochodziły z podstawy a zaginały wielu rozszerzonych. Moim zdaniem
szufladkowanie podstawa/rozszerzenie wcale nie oddaje realnej trudności zadania, jednak w
większości przypadków R oznacza trudniejsze.
4 maj 10:58
Domel: It's a joke
4 maj 11:06
Matejko: zawodus podaj odpowiedzi do wszystkich bez rozwiązań same odpowiedzi
4 maj 11:09
zawodus: Domel codziennie zabierano po 3 robotników

W sumie pierwszego dnia zabrano 3, po dwóch dniach na budowie było o 6 mniej itd.
Za chwilę podań odpowiedzi do zadań, które nie są dowodami
4 maj 11:49
Domel: No cóż − to mamy "problem".....

z ciągiem..................... arytmetycznym − a właściwie
− to będzie potrzebna suma ciągu
4 maj 12:01
zawodus: Oficjalne odpowiedzi:
Zadanie 1
Zadanie 2
dowód
Zadanie 3
Zadanie 4
te liczby to:
−24,12,−6, 3 i tworzą dwa ciągi
Zadanie 5
dowód
Zadanie 6
dowód
Zadanie 7
Zadanie 8
Zadanie 9
Pierwotnie prace miały trwać 58 dni
Zadanie 10
| | 16a3b3 | |
V= |
| , 0<b<a<b√2 |
| | 3(a2−b2)√2b2−a2 | |
Zadanie 11
dowód
Zadanie 12
Jak macie uwagi to czekam

mogły się trafić pomyłki w przepisywaniu
4 maj 12:36
oskar: W tym z pracą będzie suma ciągu aryt.
Myślałem nad czymś takim
Niech t − czas potrzebny, aby ukończyć w terminie wobec tego całkowita praca to
175*t
natomiast nasi robotnicy robią to tak:
30*175 + 172*(a−30+1) + 169(a−30+2) + ... + 112(a−30+21) = 175a tylko nie wiem czy wyjdzie z
tego coś.
4 maj 14:14
zawodus: A co oznacza a?
Pomysł nawet niezły
4 maj 14:21
oskar: a mialo byc t
4 maj 14:25
zawodus: Problem w tym że prace wydłużyły się o 21 dni stosunku do zaplanowanego planu a nie do 30 dni
4 maj 14:31
MCC: zawodus− czy aby napewno 58? wyszlo mi 47,7≈48
4 maj 15:36
MCC: teraz mam wrazenie ze pominąlem cos istotnego w zadaniu, i przez co zle zrobilem zadanie
4 maj 16:10
zawodus: MCC pokaż rachunki
4 maj 19:46
Domel: zawodus − tak można

d − ilość dni do planowego zakończenia prac na A4 (od 30 dnia)
n − ilość dni do faktycznego zakończenia prac − n = d + 21
1. Obliczam ile osobodni poświęcono na naprawę A2
| | 1+n | |
T1 = 3+6+9+...+3n = 3*(1+2+3+...+n) = 3*( |
| *n) |
| | 2 | |
2. Obliczam stratę osobodni z powodu napraw A2
T
2 = 175* 21 = 3675
| | 1+n | |
T1 = T2 => 3* |
| *n = 3675 |
| | 2 | |
n
2 + n − 2450 = 0
Δ = 1 + 9800 = 9801 =>
√Δ = 99
| | −1−99 | |
n1 = |
| = −50 −> odpada |
| | 2 | |
d = n−21 = 49−21 = 28
D = 30 + d = 30 + 28 = 58
A może ktoś inaczej to zrobi ?
5 maj 00:42
mietek: Domel elegancko

tylko zwrot "osobodni" bym zamienił na roboczodniówki

Ja liczyłem przy pomocy równania, ale rachunki identyczne
5 maj 08:22
lisek: bzdura mietek ty nic nie umiesz tylko obrażasz innych
5 maj 08:40
mietek: umiem więcej niż ty
5 maj 08:42
lisek: Ja mam 3 doktoraty !
5 maj 08:43
mietek: drogie były? w ogóle to po co ja z tobą rozmawiam? szkoda mojego czasu na ciebie...
5 maj 08:47
daras: panowie ja mam doktorat honoriscausa uniwersytetu w Wollongong
5 maj 09:24
zawodus: Widzę, że jakieś zamieszki tutaj były

Rozwiązanie
Domela poprawne
5 maj 10:23
Domel: Ale mnie nie przebijecie − pisałem rozprawkę na temat wpływu zorzy polarnej na rozwój kolarstwa
w Chinach

A poważnie + próbowałem też zad. 9 robić za pomocą pojedynczego równania i liczyłem, że ktoś to
podejmie. Ale z braku odzewu − to chyba też poprawnie
L − droga na A4 do zrobienia od 30 dnia
d − ilość dni do planowego zakończenia prac na A4 (od 30 dnia)
n − ilość dni do faktycznego zakończenia prac − n = d + 21
L = 175*d = 175*(n−21) = 175n − 3675
A drugie równanie zakłada pracę pewnej liczby pracowników przez 1 dzień
L = (175−3)*1 + (175−6)*1 + (175−9)*1 + ... + [175−(3n−3)]*1 + (175−3n)*1
L = (175−3) + (175−6) + (175−9) + ... + [175−(3n−3)] + (175−3n)
| | 1+n | |
L = 175*n − (3+6+9+...+n) = 175n − 3(1+2+3+...+n) = 175n − 3*( |
| *n) |
| | 2 | |
| | 1+n | |
175n − 3*( |
| *n) = 175n − 3675 |
| | 2 | |
n
2 + n − 2450 = 0
No a dalej to jak w moim poście z godz. 00:42
5 maj 10:55
zawodus: Ja liczyłem jakoś tak
t− liczba dni planowa
t−30+21=t−9 − liczba dni, gdzie ubywało pracowników
175t − praca do wykonania
Mamy ciąg arytmetyczny a
n=175−3n
| | 172+175−3*(t−9) | |
St−9= |
| *(t−9) |
| | 2 | |
Dostajemy równanie
| | 172+175−3*(t−9) | |
175t=175*30+ |
| *(t−9) |
| | 2 | |
rozwiązanie to t=58
5 maj 11:27
Bogdan:

Szkic rozwiązania, może komuś się przyda.
h
2 = 4w
2 + c
2 k
2 = 4w
2 + 2c
2
| | b2 | | c2 | | a2 | | 2c2 | |
cos2β = |
| = |
| cos2α = |
| = |
| |
| | w2 | | h2 | | w2 | | k2 | |
c
2 w
2 = b
2(4w
2 + c
2) a
2(4w
a + 2c
2) = 2c
2w
2 ⇒ 2a
2w
2 = c
2(w
2 − a
2)
| | 4b2w2 | | 4b2w2 | |
c2 = |
| 2a2w2 = |
| *(w2 − a2) |
| | w2 − b2 | | w2 − b2 | |
| | 2a2b2 | |
c2w2 − b2c2 = 4b2w2 ⇒ c2 = |
| |
| | a2 − b2 | |
| | 1 | | 1 | | 2a2b2 | | ab | |
Objętość V = |
| *4c2*2w = |
| *4* |
| *2* |
| = ... |
| | 3 | | 3 | | a2 − b2 | | √2b2 − a2 | |
5 maj 17:07
Bogdan:
Chodzi o rozwiązanie zadania 10. Nie widzę swojego rysunku dołączonego do tego
rozwiązania.
5 maj 17:12
Baysonn: Na czym polega mój błąd w rozumowaniu w rozwiązywaniu zadania 9?
T− termin planowany zakończenia prac.
175T=W
175*30+[175−3(T+21)](T+21)=W
6 maj 22:51
Matejko: zaraz zrobie
8 maj 14:52