Równiania kwadratowe
MilenQ: Jak najprościej nauczyć się obliczać równań kwadratowych np. x3+6x2+4x+24 = 0
x2 (x+6) − tylko nie wiem co dalej zrobić nie kapuję tego jak przekształcić drugi wzór za
każdym razem mam ten sam problem... Proszę o pomoc jako zrobić zadanie do końca... jak
najprościej...
3 maj 13:00
PW: x2(x+6) + 4(x+6) = (x+6)(x2+4)
(x+6)(x2+4) = 0 ⇔ x+6 = 0
(funkcja x2+4 przyjmuje tylko wartośi dodatnie).
Odp. x = − 6.
3 maj 13:09
Dorotkaa: PW − ale jak najprościej się tego nauczyć.... Dziękuje za wszelką pomoc
3 maj 13:16
zawodus: Dorotka to nie było równanie kwadratowe.
3 maj 13:17
5-latek: Po pierwsze to nie jest rownanie kwadratowe tylko stopnia trzeciego
takie rownania rozwiazuuje sie roznymi netodani
Zeby sie tego nauczyc trzeba sporo rozwiazc takich przykladow (aby zauwazyc jak metode
zastosowac
Tutaj zastosujemy metode grupowania wyrazow i poten wyciagniemy wspolny czynnik przed nawias
Grupujemy 1 z 2 i 3 z 4
z 1 i 2 wyrazu wyciagamy x2 przed nawias i mamy x2(x+6)
Z 3 i 4 wyciagamy 4 przed nawias i mamy 4(x+6)
wobec tego nasze rownanie bedzie takie x2(x+6)+4(x+6)=0
Zauwaz ze mamy tutaj wspolny czynnik (x+6) wiec mozemyu go wylaczyc przed nawias i dostaniemy
(x+6)(x2+4)=0 wiec x+6=0 lub x2+4=0 i dalej rozwiazuj
3 maj 13:19
PW: Odpowiadam z całą powagą − aż się prosi wyłączenie czwórki przed nawias, bo 4•6 = 24. Po
rozwiązaniu w ten sposób kilkunastu zadań już takie proste możliwości widać.
zawodus ma rację − to nie było równanie kwadratowe, ale wiemy, że to "w ferworze
walki".
3 maj 13:21