Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD. W trójkącie równoramiennym
ASC stosunek podstawy do długości ramienia jest równy |AC|
AS|=6:5 Oblicz sinus kata
nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
TAM MAM ŹLE W TYM RYSUNKU PODSTAWA MA 5 x 











z tw. pitagorasa:
25x2 = h2 + 9x2
h=4x
Następnie liczymy długość podstawy krawędzi, podstawa to kwadrat zatem przekątna to a√2
podstawy:
6x=a√2
| 6x√2 | ||
a= | ||
| 2 |




!
Boję sie obliczać przeciwprostokątnej troche bo nie wiem czy to tak sie da
| h | ||
więc tgα= | ||
| 0,5a |
nie wiem czy tak można ale spróbuje ...
z tw pitagorasa:
| 6x√2 | ||
a= | ||
| 2 |
| 6x√2 | ||
( | )2 − 25x2 | |
| 2 |
| h | ||
sinα= | ||
| h1 |
| 4x | ||
sinα= | ||
| x√7 |
| 4√7 | ||
sinα= | ||
| 7 |
| 6x√2 | ||
( | )2 | |
| 8 |
| 4√23,875 | ||
sinα= | ||
| 23,875 |
pomózcie
ja wiem ze tak jest w ODP ale mój sposób chyba też ma sens?!
ale a rozumiesz jako co? krawędź podstawy?
coś widze....
'a' wyliczylem z tego ze podstawą jest kwadrat więc bok do przeciwprostokątnej sie ma a do
a√2
czyli:
6x = a√2
| 6x√2 | ||
a= | = 3x√2 | |
| 2 |
?
| 4x | 40√20,5 | |||
sinα= | = | |||
| x√20,5 | 205 |
więc by sie wynik zgadzał




!
Kaja <333333333333333333333333 !