nierówności
Dorotkaa :): Czy dobrze rozumiem jak obliczyć nierówność kwadratową znaczy się jej wykres,wszystko umiem
wyliczyć prócz wyznaczyć na jakim przedziale leży...
Czy jeśli równanie kwadratowe przykładowo :
x2+4x+3<0
to wtedy nie zależnie jaki wyjdzie x1=−3 x2=−1
to przedział będzie wynosił (−3,−1 ) tak samo będzie dotyczyło to w przedziale : x2+4x+3≤0
tylko że będzie ≤−3,−1≥
A jesli będzie przedział x2+4x+3>0 bądz x2+4x+3≥0 to przedział będzie wynosił od (−∞,−3 ≥ u
≤−1,+∞) tak samo w przedziale :
x2+4x+3>0 będzie wynosił od (−∞,−3) u (−1,+∞) tak samo w przedziale :
Dobrze rozumiem czy jak to zrozumieć .... Nie rozumiem bo w przykładzie bodajże
−9x2+8x+1<0
x1= 1
x2=−19
a przedział powinien być pokazane jest xE= (−∞ −19 ) u ( 1,+∞)
Czemu tak jest... jak nauczyć się tego....
3 maj 12:56
Dorotkaa: Jak się tego nauczyć... Dobrze piszę... Czemu poniższy na dole przykład się nie sprawdza...
3 maj 13:05
PW: "Wąsy do góry" albo "wąsy na dół", czy jak inni mówią "parabola wesołą" albo "parabola smutna"
− to zależy od współczynnika przy x
2. W ostatnim przykładzie jest
−9x
2, czyli parabola
"smutna" − rysujemy (bo znamy miejsca zerowe) i patrzymy, dla jakich x wartości funkcji są
| | −1 | |
ujemne (wykres leży poniżej osi OX). "Poza pierwiastkami" − w lewo od |
| lub w prawo od |
| | 9 | |
1.
3 maj 13:16
zawodus: Jak widzę jak niektórzy rysują parabolę "smutną" to też mi smutno
3 maj 13:20
Krzysiek: Tylko czemu przedział jest równy : (−∞, − 19) u ( 1,+∞)
a mi wychodzi...
(− 19 ,1 )
3 maj 13:26
zawodus: Widzę, że aż tak się chcesz nauczyć, że aż piszesz kilka tematów. Nie za wcześnie się do nauki
bierzesz?
3 maj 13:29
Krzysiek: nie,ale potrzebuje pomocy...
3 maj 13:30
Krzysiek: chcę powtórzyć a nie pamiętam... proszę więc o pomoc...
3 maj 13:30
PW: Mój Profesor mawiał:
− Nie wolno mówić "parabola smutna". Mówi się "funkcja kwadratowa osiąga maksimum (a potem
robi się smutna, bo co najlepsze to już było − zarówno w lewo jak i w prawo − zjeżdżamy w
dół)".
3 maj 14:19