Mózg mi siada xd
Matejko: Jak policzyć z tw cosinusów podstawę trójkąta jężeli jego boki są równe 4√2 a kąt między
nimi 150o coś mi nie wychodzi. proszę o obliczenia
3 maj 12:55
5-latek: Jesli ten kat wynosi 150 stopni to jest to kat rozwarty i cos150=(cos180−30)=−cos30
Wiec we wzoorze na tweirdzenie cosinusow bedzie c2= a2+a2+2a2cos30
3 maj 13:09
Matejko: mi wyszło 64+32√3 ale odpowiedź jest inna
3 maj 13:23
Matejko: pod pierwiastkiem
3 maj 13:23
ICSP: to trójkąt równoramienny ?
3 maj 13:24
zawodus: Pewnie że odpowiedź inna bo trzeci bok musi być krótszy niż 8
√2
3 maj 13:26
Matejko: mogę obliczenia prosić?
3 maj 13:43
Kaja: a − podstawa
a
2=(4
√2)
2+(4
√2)
2−2*4
√2*4
√2cos150
0
a
2=32+32−64*cos(180
o−30
o)
a
2=64−64*(−cos30
o)
3 maj 13:50
ICSP: x
2 = 2* (4
√2)
2 *(1 + cos30
o) =
| | √3 | |
= 2*(4√2)2 * ( 1 + |
| ) = |
| | 2 | |
= (4
√2)
2 * (2 +
√3) =
| | (1 + √3)2 | |
= (4√2)2 * |
| = |
| | (√2)2 | |
= (4 + 4
√3)
2
skąd x = 4 + 4
√3
3 maj 13:50
Matejko: dzięki
3 maj 14:25