podobieństwo trójkątów
mrb:

Trójkąt ABC jest prostokątny. Wykaż że trójkąty ABC, ACD, CBD są podobne. Oblicz obwód trójkąta
ABC,
3 maj 12:40
Kaja: niech |∡CAB|=α, wtedy |∡CBA|=90−α
w trójkącie CAD mamy |∡CDA|=90
o, |∡CAD|=α, |∡ACD|=180
o−(90
o+α)=90
o−α
w trójkącie CDB mamy : |∡CBD|=90
o−α, |∡CDB|=90
o, |∡BCD|=180
o−(90
o+α)=90
−α
na podstawie cechy kkk wszystkie te trzy trójkąty są podobne.
|CD|
2=3*4
|CD|=2
√3
z tw. Pitagorasa |CB|
2=12+9
|CB|=
√21
|CA|
2=12+16
|CA|=
√28=2
√7
obw=7+
√21+2
√7
3 maj 12:50
5-latek: Co do wykazania ze te trojkaty sa podobne to jakie sa cechy podobienstwa trokatow?
Co do obwodu
CD −jest to wysokosc w tym trojkacie (pocztaj twierdzenie o wysokosci opuszczonej z
wierzcholka kata prostego w trojkacie prostokatnym .
Czyli CD=h=√|BD|*|DA|= √3*4=√12= 2√3
Z twierdzenia pitagorasa oblicz teraz BC i CA i praktycznie po zadaniu
3 maj 12:58