matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
mateusz:
1. Dana jest funkcja f(x)=x
3
+2x
2
−4x−8, dla jakich wartości f(x)=0
3 maj 11:21
Kaja:
0=x
3
+2x
2
−4x−8 0=x
2
(x+2)−4(x+2) 0=(x+2)(x
2
−4) 0=(x+2)(x−2)(x+2) 0=(x+2)
2
(x−2) x=−2 lub x=2
3 maj 11:23