Szukanie prostej
Eleutheria: punkty równoodległe do prostej o równaniu y=−12 i punktu P=(0, 12) należą do wykresu funkcji f.
Znajdź wzór tej funkcji.
3 maj 10:36
sushi_ gg6397228:
zacznij od rysunku
3 maj 10:41
Eleutheria:

Prosta y=−1/2
3 maj 10:48
sushi_ gg6397228:
to teraz zaznacz kilka punktów, które są w takiej samej odległości od prostej i od P
3 maj 10:50
Eleutheria: Ni wiem które to. Proszę o wytłumaczenie, nie rozumiem tego zadania
3 maj 10:53
sushi_ gg6397228:

na pewno pasuje punkt "zielony", bo odległość jest 12
3 maj 11:02
Eleutheria: A jak znaleźć pozostałe punkty?
3 maj 11:06
sushi_ gg6397228:

masz rysunek bez układu współrzędnych
włączamy myślenie
długości "kolorowych przerywanych kresek, w tym samym kolorze" są tej samej długości
3 maj 11:14