Logarytmy
Eleutheria: Wykaż, że dla a>1 i x>1 zachodzi nierówność logax+logxa≥log100
3 maj 10:10
sushi_ gg6397228:
zamien na taką samą podstawa
log 100=....
3 maj 10:14
Eleutheria: zamieniłam ale nie wiem co dalej
3 maj 10:35
sushi_ gg6397228:
zapisz tutaj, co wyszło
3 maj 10:39
Eleutheria: logax+(1/logax)≥2
niech logax=t
t+1/t=2
t2−2t+1=0
Δ=1
t=1
logax=1
a=x
Co teraz?
3 maj 10:50
sushi_ gg6397228:
przeciez tak była nierownosc, a nie rownanie
3 maj 11:00
Eleutheria: nie wiem jak to dokończyć
3 maj 11:04
sushi_ gg6397228:
jak sei rozwiazuje nierownosc ?
3 maj 11:08
Eleutheria: nie wiem
3 maj 11:12
3 maj 11:15
PW: Istotnym krokiem w dowodzie jest pokazanie (np. przez przypomnienie wykresu funkcji
logarytmicznej o podstawie większej od 1) że przy podanych założeniach
t = log
ax > 0
− tylko dla takich t prawdziwa jest nierówność
3 maj 12:39