matematykaszkolna.pl
<..> mat_rozszerzona:
 7 
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=

na przedziale <0,6>
 3x2 −12x+13 
3 maj 09:43
Tadeusz: − dziedzina − analizuj wyrażenie pod pierwiastkiem (sprawdź gdzie ma minimum) xw tego wyrażenia wyznaczy maximum f(x) − dalej oczywista oczywistość −emotka
3 maj 09:48
aaaa:(: dziedzina mi wyszła x∊R , a Tobie jak? z kolei potem poleciałem że min wartość to będzie xw on mi wyszedł 2, a w(2)=1. Ja nie pomagam a pytam bo sam nie wiem
3 maj 09:52
Tadeusz: ... i ok−emotka
3 maj 09:56
mat_rozszerzona: czyli mam liczyć tak jak szukam min i max funkcji kwadratowej na przedziale <0,6> tylko ,że w odpowiedzi wziąć że max=min, a min=max?
3 maj 10:00
aaaa:(: hmm moje kroki są takie: D: 3x2−12x+13>0 /2 z tego: Δ<0 zatem D: x∊R skoro wiem, że funkcja jest nad osią OX i ramiano ma skierowane do góry, to fmin będzie w xw. xw=2 w(2)=1 i trochę blokada, nie potrafię robić oczywistych oczywistości, mógłbyś Tadeuszu rozpisać to łopatologicznie?
3 maj 10:03
aaaa:(: rysunekw czyli te wartość min mieście się w przedziale <0,6> tak? a ta wartość max jaka będzie?
3 maj 10:05
Draghan: A wartość maksymalna będzie pewnie w którymś z końców przedziału... emotka
3 maj 10:06
aaaa:(: jak obliczyłem sobie funkcję f biorąc sobie skrajne liczby z przedziału to: w(0)=13 w(6)=49 czyli odpowiedzią jest 49?
3 maj 10:08
Tadeusz: ... czyli wiesz już, że wyrażenie pod pierwiastkiem (mianownik) przyjmuje wartość najmniejszą dla x=2 Wartość ta to 1. Wtedy fmax=7 Pozostaje do policzenia f(0) i f(6) i wyznaczenie wartości najmniejszej w określonym przedziale.
3 maj 10:09
aaaa:(: Hmmm, a można wytłumaczyć dlaczego gdy znamy dla jakiego x mamy najmniejszą wartość, to, to... nie rozumiem tego przejścia że wtedy fmax=7
3 maj 10:11
Draghan:
 7 
Ponieważ funkcja to nie samo wyrażenie kwadratowe, a f(x) =

emotka
 (...) 
3 maj 10:13
aaaa:(:
 7 
aaaaa, czyli potem f(x)=

=7
 1 
 7 1 
kolejno fmin=

=

?
 49 7 
tylko jeszcze pytanko, bo Draghan Twoja ostatnia wypowiedź odnosi się do tego że f{max}=7 tak? a dlaczego tak jakby zamieniamy skoro tam było fmin to w ogólnej funkcji jest fmax ?
3 maj 10:16
5-latek: rysunekTaki jest wykres tej funkcji
3 maj 10:19
Tadeusz: ...a kiedy wartość ułamka przy stałym liczniku ma wartość największą ?
3 maj 10:21
aaaa:(: o to teraz to już nic nie wiem haha
3 maj 10:21
zawodus: dopiero wczoraj robiłeś ode mnie takie zadanko emotka
3 maj 10:24
5-latek:
 7 
A ktory ulanek bedzie wiekszy np

czy 72 ?
 1 
Wiec popatrz na mianowniki i wyciagaj wnioski
Draghan: aaaa: ), im większy mianownik, tym mniejsza liczba emotka Ale ja już stąd idę, masz tutaj zdolniejszych ludzi do pomocy emotka Miłego dnia! emotka
Draghan: Przepraszam, 5−latek, nie widziałem Twojej wiadomościemotka
3 maj 10:25
 7 
ułamek

jest większy xd
 1 
zawodus wiem, ale trochę inne i już dupa ...
3 maj 10:30
5-latek: A czemu przepraszasz ? Ciekawe czy juz zajarzylemotka
3 maj 10:31
aaaa:(: no własnie chyba nie zajarzył
3 maj 10:33
Draghan: Przepraszałem dlatego, że odpowiedziałem (pośrednio) na Twoje pytanie, które było skierowane do aaaa: ), żeby się czegoś sam(a) nauczył(a) emotka
3 maj 10:37
aaaa:(: ja trochę się pogubiłem o co tu już chodzi
3 maj 10:41
Draghan: To po kolei i niespiesznie emotka Najpierw spójrz, co masz dane i co masz policzyć emotka Później zobacz, co policzyłeś emotka ...? emotka
3 maj 10:42
aaaa:(: więc tak: xw=2 wartość = 1 potem skrajne liczby z przedziału mamy: w(0)=13 w(6)=49 pytanko, dlaczego zamienialiśmy fmin na fmax tej całej funkcji jak wyznaczyć w takim razie nasze fmin pewnie to już było powiedziane, ale ja niestety nie skumałem co mnie trochę dołuje
3 maj 10:44
Draghan: Nie dołuj się emotka Wystarczająco wiele dziur mamy na drogach emotka Mamy wartości f{min} i fmax, ale nie dla Twojej funkcji, której wzór masz dany w zadaniu emotka Tylko dla mianownika we wzorze tej funkcji emotka A im większy mianownik, tym mniejsza liczba emotka Teraz zaczyna świtać? emotka
3 maj 10:48
Draghan: Coś mi nie pykło w fmin
3 maj 10:48
 7 
aaaa czyli fmin=

? ?
 13 
3 maj 10:51
Draghan: Okej, to jeszcze inaczej emotka Masz policzone dla mianownika trzy wartości. 1) 1 2) 13 3) 49 Wybierz minimalną i maksymalną emotka
3 maj 10:53
aaaa:(: no to max: 1 min: 13 xd?
3 maj 10:54
Draghan: Eeeeee... Nie Minimalna wartość mianownika to 1, a maksymalna to 49 Teraz wstawiasz to do wzoru funkcji i otrzymujesz...?
3 maj 10:59
Draghan: Znaczy nie stricte do wzoru jako za iksa, tylko wiadomo, za cały mianownik
3 maj 10:59
 1 
7 i

7 
3 maj 11:00
Draghan: Wrrrróć...! Co mamy w mianowniku? Patrzę, patrzę... A tam pierwiastek z trójmianu kwadratowego emotka Także ten, Ty policzyłeś... Że 1 i że 49 to są ekstrema w zadanym przedziale z tej funkcji kwadratowej...
 7 
Ale mamy f(x) =

funkcja kwadratowa 
A więc musisz podstawić...
 7 
1) a =

1 
 7 
1) b =

49 
emotka Tak to widzę ja, ale ja nie jestem dobry z matmy
3 maj 11:08
aaaa:(: czyli tak ja Drahan powiedział tak jest git?
3 maj 12:55