<..>
mat_rozszerzona: | | 7 | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= |
| na przedziale <0,6> |
| | √3x2 −12x+13 | |
3 maj 09:43
Tadeusz:
− dziedzina
− analizuj wyrażenie pod pierwiastkiem (sprawdź gdzie ma minimum)
x
w tego wyrażenia wyznaczy maximum f(x)
− dalej oczywista oczywistość −
3 maj 09:48
aaaa:(: dziedzina mi wyszła x∊R , a Tobie jak? z kolei potem poleciałem że min wartość to będzie x
w on
mi wyszedł 2, a w(2)=1. Ja nie pomagam a pytam bo sam nie wiem
3 maj 09:52
Tadeusz:
... i ok−
3 maj 09:56
mat_rozszerzona: czyli mam liczyć tak jak szukam min i max funkcji kwadratowej na przedziale <0,6> tylko ,że w
odpowiedzi wziąć że max=min, a min=max?
3 maj 10:00
aaaa:(: hmm moje kroki są takie:
D: √3x2−12x+13>0 /2
z tego: Δ<0 zatem D: x∊R
skoro wiem, że funkcja jest nad osią OX i ramiano ma skierowane do góry, to fmin będzie w xw.
xw=2
w(2)=1 i trochę blokada, nie potrafię robić oczywistych oczywistości, mógłbyś Tadeuszu rozpisać
to łopatologicznie?
3 maj 10:03
aaaa:(:
w
czyli te wartość min mieście się w przedziale <0,6> tak? a ta wartość max jaka będzie?
3 maj 10:05
Draghan: A wartość maksymalna będzie pewnie w którymś z końców przedziału...
3 maj 10:06
aaaa:(: jak obliczyłem sobie funkcję f biorąc sobie skrajne liczby z przedziału to:
w(0)=13
w(6)=49
czyli odpowiedzią jest 49?
3 maj 10:08
Tadeusz:
... czyli wiesz już, że wyrażenie pod pierwiastkiem (mianownik) przyjmuje wartość
najmniejszą dla x=2 Wartość ta to 1.
Wtedy fmax=7
Pozostaje do policzenia f(0) i f(6) i wyznaczenie wartości najmniejszej w określonym
przedziale.
3 maj 10:09
aaaa:(: Hmmm, a można wytłumaczyć dlaczego gdy znamy dla jakiego x mamy najmniejszą wartość, to, to...
nie rozumiem tego przejścia że wtedy fmax=7
3 maj 10:11
Draghan: | | 7 | |
Ponieważ funkcja to nie samo wyrażenie kwadratowe, a f(x) = |
| |
| | (...) | |
3 maj 10:13
aaaa:(: | | 7 | |
aaaaa, czyli potem f(x)= |
| =7 |
| | 1 | |
tylko jeszcze pytanko, bo Draghan Twoja ostatnia wypowiedź odnosi się do tego że f{max}=7 tak?
a dlaczego tak jakby zamieniamy skoro tam było f
min to w ogólnej funkcji jest f
max ?
3 maj 10:16
5-latek:

Taki jest wykres tej funkcji
3 maj 10:19
Tadeusz:
...a kiedy wartość ułamka przy stałym liczniku ma wartość największą

?
3 maj 10:21
aaaa:(: o to teraz to już nic nie wiem

haha
3 maj 10:21
zawodus: dopiero wczoraj robiłeś ode mnie takie zadanko
3 maj 10:24
5-latek: | | 7 | |
A ktory ulanek bedzie wiekszy np |
| czy 72 ? |
| | 1 | |
Wiec popatrz na mianowniki i wyciagaj wnioski
3 maj 10:24
Draghan: aaaa: ), im większy mianownik, tym mniejsza liczba

Ale ja już stąd idę, masz tutaj
zdolniejszych ludzi do pomocy

Miłego dnia!
3 maj 10:24
Draghan: Przepraszam,
5−latek, nie widziałem Twojej wiadomości
3 maj 10:25
aaaa:(: | | 7 | |
ułamek |
| jest większy xd |
| | 1 | |
zawodus wiem, ale trochę inne i już dupa ...
3 maj 10:30
5-latek: A czemu przepraszasz ?
Ciekawe czy juz zajarzyl
3 maj 10:31
aaaa:(: no własnie chyba nie zajarzył
3 maj 10:33
Draghan: Przepraszałem dlatego, że odpowiedziałem (pośrednio) na Twoje pytanie, które było skierowane do
aaaa: ), żeby się czegoś sam(a) nauczył(a)
3 maj 10:37
aaaa:(: ja trochę się pogubiłem o co tu już chodzi
3 maj 10:41
Draghan: To po kolei i niespiesznie

Najpierw spójrz, co masz dane i co masz policzyć

Później zobacz, co policzyłeś

...?
3 maj 10:42
aaaa:(: więc tak:
xw=2 wartość = 1
potem skrajne liczby z przedziału mamy:
w(0)=13
w(6)=49
pytanko, dlaczego zamienialiśmy fmin na fmax tej całej funkcji
jak wyznaczyć w takim razie nasze fmin
pewnie to już było powiedziane, ale ja niestety nie skumałem co mnie trochę dołuje
3 maj 10:44
Draghan: Nie dołuj się

Wystarczająco wiele dziur mamy na drogach

Mamy wartości f{
min} i f
max, ale nie dla Twojej funkcji, której wzór masz dany w zadaniu

Tylko dla mianownika we wzorze tej funkcji

A im większy mianownik, tym mniejsza liczba

Teraz zaczyna świtać?
3 maj 10:48
Draghan: Coś mi nie pykło w f
min
3 maj 10:48
3 maj 10:51
Draghan: Okej, to jeszcze inaczej

Masz policzone
dla mianownika trzy wartości.
1) 1
2) 13
3) 49
Wybierz minimalną i maksymalną
3 maj 10:53
aaaa:(: no to max: 1
min: 13
xd?
3 maj 10:54
Draghan: Eeeeee... Nie

Minimalna wartość mianownika to
1, a maksymalna to
49 
Teraz wstawiasz to do wzoru funkcji i otrzymujesz...?
3 maj 10:59
Draghan: Znaczy nie stricte do wzoru jako za iksa, tylko wiadomo, za cały mianownik
3 maj 10:59
3 maj 11:00
Draghan: Wrrrróć...!

Co mamy w mianowniku? Patrzę, patrzę... A tam pierwiastek z trójmianu
kwadratowego

Także ten, Ty policzyłeś... Że 1 i że 49 to są ekstrema w zadanym przedziale z tej funkcji
kwadratowej...
| | 7 | |
Ale mamy f(x) = |
| |
| | √funkcja kwadratowa | |
A więc musisz podstawić...

Tak to widzę ja, ale ja nie jestem dobry z matmy
3 maj 11:08
aaaa:(: czyli tak ja Drahan powiedział tak jest git?
3 maj 12:55