Dany jest ciąg
Matejko: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
| | 1+3+5+...+(2n+1) | |
an= |
| −n |
| | n+2 | |
a) Oblicz a
98
B) zbadaj monotoniczność ciągu.
3 maj 09:01
5-latek: MIsisz to wyrazenie doprowadzic do prostszej postaci
Zauwaz co masz w liczniku . masz ciag arytmetyczny o wyrazie a1=1 an=2n+1 i r=2
Wzor na sume ciagu i upraszcasz
3 maj 09:13
3 maj 09:24
3 maj 09:25
Tadeusz:
... tyle 5−latku ... to nie całkiem prawda to co piszesz
(2n+1) to nie wyraz an tylko wyraz ak gdzie k jest do policzenia.
Dopiero potem Sk
3 maj 09:35
Tadeusz:
ak=a1+(k−1)r ak=2n+1
1+(k−1)2=2n+1
2k−2=2n ⇒ k=n+1
... i teraz Sk
3 maj 09:40
5-latek: Witaj

Alez oczywiscie masz calkowita racje . Przeciez wyraz a
n jest okreslony podanym wzorem
A ja z rozpedu napisalem ze wzoru na sume
dziekuje za poprawienie .
3 maj 09:51
Matejko: nie rozumiem dlaczego jakieś k?
3 maj 10:10
Tadeusz:
... to zapytam Cię tak:
a ile wyrazów ma ten ciąg który jest w liczniku wzoru
Jeśli nie wiesz ile on ma wyrazów ... to nie policzysz sumy
3 maj 10:12
Matejko: an=2n−1 a ile wyrazów to nie wiem
3 maj 10:29
Tadeusz:
a jak policzyć S
n 
?
Musisz znać ilość wyrazów ( bo wcale nie wynosi ona n)
3 maj 10:36
Matejko: jak poznać ilość wyrazów xd?
3 maj 10:37
Matejko:
3 maj 10:57
Tadeusz:
... przecież masz ją policzoną w poście z 9:40
3 maj 11:28
Matejko: dzięki
3 maj 11:45