Trygonometria - jakieś dziwne zadanie ;p
Blue: Korzystając ze wzoru na sumę sinusów lub sumę cosinusów, oblicz wartość wyrażenia:
sin37 stopni 30 minut * cos7 stopni 30 minut
Janek191:
więc po dodaniu stronami otrzymamy
α = (37,5 + 7,5)
o = 45
o
−−−−−−−−−−−−−−−−−
α + β = 2*37,5
o = 75
o ⇒ β = 75
o − α = 30
o
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy zatem
sin37,5
o*cos7,5
o = 0,5*( sin 45
o + sin 30
o) =
| | √2 | | 1 | | 1 | | √2 + 1 | |
= 0,5*( |
| + |
| ) = |
| *(√2 + 1) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
=================================
Korzystałem z wzoru:
| | α + β | | α − β | |
2 sin |
| *cos |
| = sin α + sin β / : 2 |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | |
sin |
| *cos |
| = 0,5*( sin α + sin β) |
| | 2 | | 2 | |