wśród wszystkich graniastosłupów prawidłowych sześciokątnych w których suma długości wszstkich
krawędz jest równa 24 jest taki który ma największe pole powierzchni bocznej. Oblicz długosć
krawędzi podstawy tego graniastosłupa
suma krawędzi = 24
Suma kr. podstawy = 6 *2 =12
Suma kr. ścian bocznych = 6
24= 12k.p. + 6 k.b
4=2kp + kb
I teraz jak to pokazać ze kwadratowe sciany graniastosłupa będą naj obszerniejsze
Myślałem coś o f. kwadratowej
a coś takiego
?
sin osiąga największą wartość 1 dla kąta 45 stopni i aby to osiągnąć musi być kwadrat
| 1 | ||
kr= 1 | ![]() | |
| 3 |
| −24 | ||
a = p = | = 1 | |
| 2*(−12) |