Równanie trygonometryczne :)
Blue: Rozwiąż równanie:
Jeśli możecie, to przedstawcie najprostszą metodę rozwiązania

Gdyby zamiast plusa stał minus , to nie byłoby problemu, ale w takim przypadku, nie wiem, jak
to rozpisać... Podpowiecie coś?
3 maj 00:19
Saizou : sini cos jakich kątów ?
3 maj 00:20
Eta:
| | 1 | |
sin4x+cos4x= (sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x = 1− |
| sin2(2x) |
| | 2 | |
dokończ......
3 maj 00:21
Blue: oj sorki xD tam ma być x
3 maj 00:24
Blue: skąd Ci się wzięło to {1}{2}, Eta?
3 maj 00:26
3 maj 00:26
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−2sin2x*cos2x = − |
| (4sin2x*cos2x)= − |
| (2sinx*cosx)2= − |
| sin2(2x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 maj 00:35
Eta:
I jak? ......... czy już jasne?
3 maj 00:39
Blue: aha, już czaje, skąd to się wzięło
3 maj 00:40
Blue: Dziękuję
3 maj 00:40
Eta:
Na zdrowie ......
3 maj 00:41